Ziek of moe na een prik? Schrik niet: deze bijwerkingen betekenen dat de vaccinatie tegen corona zijn werk doet. En dit kun je doen tegen de hoofpijn, spierpijn of moeheid

Soms ben je na een vaccinatie wat moe of krijg je hoofdpijn. Spierpijn en pijn op de prikplek komen ook veel voor. Dat is natuurlijk vervelend, maar het is ook goed nieuws. Het betekent dat het vaccin werkt.

Foto: Usman Yousaf|Unsplash

Foto: Usman Yousaf|Unsplash

De bijwerkingen zijn tekenen dat jouw immuunsysteem een goede reactie geeft op het vaccin, zegt spoedeisende-hulparts Heleen Lameijer van het Medisch Centrum Leeuwarden (Instagram: @makesciencework ). ,,Je wordt moe, omdat je lichaam hard aan het werk is. Bovendien herkent jouw lichaam het vaccin beter als je al eerder een prik hebt gehad. De reactie na de tweede vaccinatie kan daarom heftiger zijn."

Aan die vermoeidheid kun je niet veel doen, zegt Lameijer, behalve goed luisteren naar je lichaam en het iets rustiger aan doen die dag.

Hoofdpijn

Andere veelvoorkomende bijwerkingen zoals hoofdpijn en spierpijn kun je gerust behandelen met paracetamol, stelt de arts. ,,Als je pijn hebt, neem dan gerust paracetamol. Maar (voor volwassenen) wel twee tabletten; 1000 milligram, anders werkt het niet."

Koelen of juist een lekkere warme douche nemen kan spierpijn ook verlichten, net zoals een beetje blijven bewegen om te voorkomen dat de spier erg stijf wordt.

Klachten verdwijnen snel

Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat de bijwerkingen na de tweede prik met Pfizer of Moderna er heftiger zijn dan na de eerste. Maar als je helemaal geen last krijgt van bijwerkingen, is het niet zo dat het vaccin dan ook geen effect heeft. Ieders lichaam reageert net wat anders.

De meeste klachten verdwijnen ook weer snel. Na één of twee dagen.

Kortom:

Merk je een bijwerking, dan merk je de werking. Luister goed naar je lichaam, doe het wat rustig aan en neem tegen de pijn gerust paracetamol.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu