Begroting Menterwolde voor 2016 sluitend

De begroting van Menterwolde voor 2016 is sluitend. Het college van B en W van Menterwolde presenteerde vrijdagmorgen een pakket bezuinigingsmaatregelen. Daarmee wordt een tekort van 1,1 miljoen omgebogen in een overschot van 73.000 euro. Voor 2017 komt de gemeente nog twee ton tekort.

De zwaarste klap valt in Meeden. Daar wordt een toegezegd bedrag van twee miljoen euro voor de bouw van een gecombineerde school en dorpshuis, het multifunctioneel centrum, gehalveerd. ,,Twee miljoen euro gaat onze mogelijkheden te boven’’, zegt wethouder Lian Veenstra (SP). ,,Dit college gelooft dat we met de helft van dat bedrag nog steeds een heel eind komen.’’

Het sluiten van sporthallen en zwembaden is vooralsnog niet aan de orde. ,,De gebruikers moeten zelf een grotere bijdrage leveren aan het onderhoud van de accommodatie en mogelijk een hogere vergoeding voor het gebruik moeten betalen’’, zegt burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde. Sporthalgebruikers krijgen ook een zegje in hoe een taakstellende bezuiniging van 68.000 euro het best kan worden ingevuld.

Bezuinigd wordt er ook op het wegenonderhoud. Het budget daarvoor wordt verlaagd van 480.000 euro naar 400.000 euro. Door projecten samen met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren aan te besteden kan de kostprijs naar verwachting naar beneden. Samenwerking moet ook het beheer van de openbare ruimte goedkoper maken.

Subsidies aan verenigingen worden met ingang van 2017 met tien procent gekort en leges worden kostendekkend gemaakt. De provincie Groningen heeft Menterwolde onder preventief toezicht gesteld en opdracht gegeven uiterlijk 10 mei 2016 een sluitende begroting te presenteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu