Bekijk de tijdlijn: Waarom het proces rond Henk Kuipers zo ongebruikelijk lang duurt

Bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Groningen wenst een geamuseerde Henk Kuipers iedereen die het horen wil een prettige zomervakantie. ,,Voor die tijd zien we elkaar immers niet meer.’’

Een tijdlijn van het proces rond Henk Kuipers. Illustratie: DVHN

Een tijdlijn van het proces rond Henk Kuipers. Illustratie: DVHN

Het is dan donderdag 5 maart 2020, eind van de middag. De rechters hebben zojuist de zogeheten feitenbehandeling afgerond. Het omvangrijke strafproces rond voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers begon in maart 2018.

De rechters hebben uitvoerig met de vijf verdachten gesproken en aan hen de meest relevante stukken uit het strafdossier voorgehouden. Het gaat om afpersing, geweld en het leiden van een criminele organisatie. De verdachten hebben – voorzover zij zich niet op hun zwijgrecht beriepen – kunnen reageren.

In dit proces is alles anders

De feitenbehandeling is het onderdeel van een strafzaak dat doorgans de meeste tijd vergt. Nu dit onderdeel is afgerond, is het woord aan het Openbaar Ministerie (OM) en kunnen de officieren van justitie gaan rekwireren en de strafeisen op tafel leggen. Het zullen geen eisen tot werkstraffen zijn.

Normaal gesproken volgt het requisitoir direct nadat de feiten zijn behandeld. Maar in dit proces is alles anders. Het OM komt pas over een half jaar aan het woord, op 28 september. Dat het vervolg zo lang op zich laat wachten, is niet wat gebruikelijk is.

Bekijk de tijdlijn van het proces rond Henk Kuipers

De agenda's zitten vol

De reden: er is geen datum waarop de advocaten eerder kunnen. De agenda’s zitten vol met andere afspraken. Het OM is daar allesbehalve blij mee en dat is zachtjes uitgedrukt. Deze week heeft het OM de rechtbank (die de regie heeft) verzocht geen rekening te houden met de agenda’s van de raadslieden. ‘Wij kunnen het maatschappelijk niet uitleggen waarom het nu nog een half jaar moet duren voordat er gerekwireerd kan worden’, schrijft het OM.

Het OM wijst erop dat de duur van het proces ‘hoge maatschappelijke kosten’ met zich meebrengt en dat het verloop van het proces beslag legt op de ‘beperkte zittingscapaciteit bij de rechtbank’. Als advocaten niet kunnen, moeten ze maar een vervanger sturen, stelt het OM.

Spierballentaal

Een van de betrokken advocaten met een volle agenda is Umut Ural. Hij staat Theo ten V. uit Klazienaveen bij, de medeverdachte die wordt gezien als de rechterhand van Henk Kuipers. Ural noemt het verzoek van het OM 'spierballentaal’. De raadsman zegt dat hij gedurende het proces herhalend heeft aangedrongen op het maken van een goede planning. Volgens Ural is daar weinig mee gedaan. Advocaat Roy van der Wal – hij staat Kuipers bij – onderschrijft de woorden van Ural.

Ural: ,,Een vervanger sturen is in zo’n omvangrijk proces niet realistisch. Ik heb het gevoel, al langer, dat het OM deze zaak er doorheen wil jassen en dat moet nu ook nog eens ten koste gaan van de verdediging. Maar zo werkt het niet.’’

De rechtbank laat weten dat het verzoek van het OM voor kennisgeving is aangenomen. ,,Op 28 september is het vervolg en wij gaan ervan uit dat iedereen er dan is’’, zegt een woordvoerder.

De verwachting is dat de rechtbank op z’n vroegst ergens in november of december uitspraken zullen doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu