Beleid om kamerverhuur in Delfzijl aan banden te leggen, laat op zich wachten

Het ziet ernaar uit dat de strengere regels rondom kamerverhuur in Delfzijl niet dit jaar, maar pas volgend jaar worden ingevoerd.

Het gemeentehuis van Delfzijl.

Het gemeentehuis van Delfzijl. Foto: Archief Jan Zeeman

In Delfzijl is op dit moment geen kamerverhuurbeleid, terwijl er wel mensen op kamers wonen. Arbeidsmigranten die tijdelijk in het gebied wonen omdat ze er werken, bijvoorbeeld. Er komen de laatste jaren klachten binnen over woningen of kamers die worden verhuurd. Omwonenden ervaren geluidsoverlast, parkeeroverlast of verwaarlozing van huizen of tuinen in hun straat.

Fractievoorzitter Nick Boersma van Lokaal Belang Eemsdelta maakt zich zorgen over de situatie. Niet alleen de klachten over overlast zijn hem een doorn in het oog. „In Delfzijl moeten starters concurreren met opkopers van huizen die ze aan arbeidsmigranten verhuren. Dit gevecht wordt niet altijd gewonnen door deze starters.”

Meermaals onderwerp van schriftelijke vragen

Het onderwerp werd eerder ook al aangekaart in de gemeenteraad. In 2019 stelde Lokaal Belang Eemsdelta schriftelijke vragen over het beleid en de geldende regels. Begin dit jaar deed PvdA Eemsdelta dat ook. Het college van Delfzijl beloofde toen strenge regels op te stellen voor kamerverhuur om huurders te beschermen, overlast tegen te gaan en waardedaling van woningen in de directe omgeving te voorkomen.

Gemeente is ermee bezig

Die strengere regels zijn in de maak. Er is een bestemmingsplan kamerverhuur in voorbereiding. Het is de bedoeling dat het voorontwerp voor overleg met betrokken partijen binnenkort door het college van B&W wordt vastgesteld. Dan is de inzet van het college duidelijk, maar vaststelling door de raad kan procedureel niet meer voor 1 januari. Het is dus aan de nieuwe gemeente Eemsdelta om het beleid vast te stellen.

De gemeente is ook bezig met een onderzoek naar particuliere verhuur in samenwerking met de provincie Groningen.

‘We wachten liever niet op de herindeling’

Boersma baalt van de vertraging. „Lang leek het erop dat dit grote probleem nog in de huidige gemeente Delfzijl aan banden gelegd zou kunnen worden. We wachten liever niet op de herindeling met Appingedam en Loppersum.” Hij vreest niet dat er van uitstel afstel komt. Maar: „De nieuwe regels zullen alleen gelden voor nieuwe opkopers. Opkopers die al kamers verhuren kunnen er niet direct mee worden aangepakt. Hoe later we het vaststellen hoe meer huizen in de tussentijd opgekocht kunnen worden voor kamerverhuur.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu