Belijning en stewards moeten voor afstand zorgen in winkelgebied Westerhaven (maar het publiek snapt het nog niet helemaal)

Het publiek heeft moeite met de belijning op de Westerhaven in Groningen

Moet je nu op het pad in het midden blijven, of juist niet? De winkeliers in het Westerhavengebied willen met looplijnen op de grond zorgen dat het winkelend publiek voldoende afstand houdt. Dat blijkt in het begin even wennen.

De Westerhaven wordt drukker nu de winkels, waaronder ook de populaire kledingzaak Primark, weer opengaan. Op initiatief van de ondernemersvereniging kwam er woensdagochtend speciale belijning op de grond.

Naar de winkels volg je groen, via blauw loop je terug

Wie naar één van de winkels wil, moet de groene richtingspijl volgen. Om het gebied weer te verlaten, volg je de blauwe pijl. Je mag alleen lopen in het winkelgebied, fietsen is niet toegestaan. Ook mogen er geen fietsen gestald worden in de loopruimte.

Net als in het Noorderplantsoen wijst een groot bord voorbijgangers op de regels, en net zoals in het plantsoen zijn er stewards actief om die regels extra te verduidelijken. De winkeliersvereniging van de Westerhaven heeft alle maatregelen zelf verzorgd na overleg met de gemeente.

‘Sommige mensen denken dat ze het pad in het midden moeten gebruiken’

„We zijn blij dat de winkeliers die verantwoordelijkheid nemen”, zegt gemeentewoordvoerder Natascha van ‘t Hooft. Wel heeft ze gezien dat er nog wat verwarring heerst over hoe er nou precies gelopen moet worden. „Sommige mensen denken dat ze het pad in het midden moeten gebruiken. Maar het is zo dat de afstand tussen de twee witte lijnen precies anderhalve meter is.”

Het is dus de bedoeling om naast de lijnen te lopen in plaats van er tussenin. Ook lijkt woensdagmiddag nog niet iedereen begrepen te hebben dat er niet mag worden gefietst in het winkelgebied. „Daarom zijn er ook stewards, die mensen erop kunnen wijzen: ga even aan de andere kant lopen, of zet je fiets hier niet neer.”

De Westerhaven is niet het enige winkelgebied dat steeds voller raakt naarmate de coronalockdown versoepelt. Ook in de Herestraat zijn meer mensen op de been. De gemeente is ook daar met winkeliers in gesprek over nadere maatregelen, zegt Van ‘t Hooft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu