Bemanning Bodensee zag de Gerrit Krolbrug waarschijnlijk totaal over het hoofd in Groningen

De tanker Bodensee, die vrijdagnacht tegen de Gerrit Krolbrug in Groningen botste. Foto: DVHN

Het lijkt erop dat de schipper van de Bodensee de (lage) Gerrit Krolbrug in Groningen totaal over het hoofd heeft gezien.

De dienstdoende stuurman van de (lege) chemicaliëntanker, op weg naar Delfzijl, had voor het ongeluk radiocontact met de brugwachter van de sluis Gaarkeuken en de bruggen in Zuidhorn, Aduard en Dorkwerd.

Onderzoek door de politie (dienst infrastructuur en team verkeersspecialisten water) moet in de loop van zaterdag uitwijzen of de stuurman in het donker wel in de gaten had dat er tussen de goed verlichte fietsbruggen ook nog een (slecht verlichte) lage draaibrug lag.

Frequentie

Het onderzoek zal volgens andere schippers ongetwijfeld uitwijzen dat een duidelijk waarschuwingsbord voor de lage brug ontbreekt. Mogelijk wist de stuurman ook niet dat hij bij Groningen van frequentie moest wisselen en kon de brugwachter in de Oostersluis hem ook niet bereiken. Die moet wel op de hoogte zijn geweest van de komst van het schip.

De bemanning wilde zaterdagmorgen niet met journalisten spreken, maar gaf wel aan niet goed bekend te zijn met de vaarweg. Ze zijn in dienst bij een rederij in Mannheim. Volgens andere schippers ontbreken specifieke eisen aan de bemanning, ook als het gaat om chemicaliëntankers.

Het scheepvaartverkeer op de vaarweg Lemmer-Delfzijl is door de aanvaring (weer eens) tot stilstand gekomen. De hoop bestaat dat kranen vanmiddag de brug en het ponton waar die op ligt, kunnen verwijderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu