Ben Feringa Impact Award 2023 voor onderzoekers Rijksuniversiteit Groningen die AI-tool ontwikkelen voor handhavingsautoriteiten

Ben Feringa.

Ben Feringa. Foto: Peter Wassing

De onderzoekers George Azzopardi en Guru Swaroop Bannabhaktula en student Nine van Wijngaard hebben de Ben Feringa Impact Award 2023 van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen.

George Azzopardi en Guru Swaroop Bannabhaktula, onderzoekers van de faculteit Science and Engineering, wonnen de prijs voor het project ‘4NSEEK; Forensic Against Sexual Exploitation of Children’. Centraal in dit project staat de ontwikkeling van een AI-tool waarmee handhavingsautoriteiten beeldmateriaal van seksuele uitbuiting van minderjarigen efficiënter en nauwkeuriger kunnen onderzoeken.

Klagen over advocaten

Rechtenstudent Nine van den Wijngaard won de prijs voor haar onderzoek Klagen over advocaten als bezigheidstherapie. De deken van de lokale Orde van Advocaten handelt jaarlijks een groot aantal klachten af. De klachtenprocedure is laagdrempelig. Daardoor is een groep veelklagers ontstaan.

Van den Wijngaard onderzocht welke juridische middelen de deken heeft om op te treden tegen deze veelklagers. Dit heeft geresulteerd in een set praktische do’s en dont’s voor de Orde van Advocaten opgeleverd.

Ben Feringa Impact Award

De Ben Feringa Impact Award is in 2020 in het leven geroepen om onderzoeksprojecten met aantoonbare maatschappelijke impact te onderscheiden. De prijs werd donderdag in Forum Groningen uitgereikt door Nobelprijswinnaar (2016) Ben Feringa.