Ben Visser (ChristenUnie) wordt de allereerste burgemeester van de gemeente Eemsdelta

De ambtsketen van de nieuwe gemeente Eemsdelta. Foto: Carolien van Schie

Ben Visser (CU) wordt de allereerste kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Eemsdelta. Hij is oud-burgemeester van de gemeente Scherpenzeel in de provincie Gelderland.

Dat heeft de vertrouwenscommissie donderdagavond tijdens een speciale bijeenkomst bekend gemaakt. Dat duurde wel even. Om 20.30 uur stond het heugelijke moment gepland, maar pas om 21.00 uur was het hoge woord eruit.

Ben Visser is nu door de raad voorgedragen. Een burgemeester wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (‘de Kroon’). Zij moeten zich nu over de voordracht buigen. Het is de bedoeling dat Visser begin volgend jaar wordt geïnstalleerd.

De gemeente Eemsdelta is op 1 januari 2021 ontstaan door de fusie van Loppersum, Appingedam en Delfzijl. De gemeente telt circa 46.000 inwoners. Op dit moment is Gerard Beukema (68) waarnemend burgemeester. Hij was hiervoor bijna zes jaar waarnemend burgemeester in de gemeente Delfzijl.

Boegbeeld van de gemeente

De gemeenteraad van Eemsdelta presenteerde in juni een profielschets. Dat is een soort vacature tekst met alle eisen waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen. Inwoners mochten meedenken. Ruim 900 stuurden een ingevulde vragenlijst terug. Een meerderheid wil een burgemeester die aanwezig, aanspreekbaar en verbindend is. Ook vinden zij het belangrijk dat de nieuwe eerste burger bekend is met de regio.

De burgemeester van Eemsdelta wacht, naast alle gewone burgemeesterstaken, een grote uitdaging. De vertrouwenscommissie wil dat hij of zij ervoor zorgt dat het niet langer gaat over de drie voormalige gemeenten (Loppersum, Appingedam en Delfzijl) maar over de nieuwe gemeente Eemsdelta. Bovendien spelen er nogal wat grote dossiers in het gebied: van aardbevingen en versterking tot werkgelegenheid, krimp en vergroening van de industrie. In de profielschets staat dan ook dat de burgemeester daar kennis van moet hebben, een boegbeeld moet zijn binnen de gemeente en herkenbaar moet zijn buiten het gebied. Ook vinden de raadsleden het belangrijk dat de burgemeester samenwerkt met bijvoorbeeld Duitsland.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu