Het ‘mooiste orgel van Nederland’, namelijk die in de Martinikerk in Groningen, krijgt een grote onderhoudsbeurt

Het onderhoud van het beroemde Schnitger-orgel in de Martinikerk kost naar verwachting 130.000 euro. Donderdagavond wordt een benefietavond gehouden om het benodigde bedrag op te halen.

Internationale conservatoriumstudenten komen naar Groningen om les te kunnen krijgen op het orgel.

Internationale conservatoriumstudenten komen naar Groningen om les te kunnen krijgen op het orgel. Foto: Jan Willem van Vliet

Bezoekers van de benefietavond worden getrakteerd op het orgelspel van organist Erwin Wiersinga, Ze krijgen informatie over het belang en de historie van het orgel, en een unieke inkijk in het mechaniek. ,,Normaal gesproken zit dat achter slot en grendel, daar kun je niet zomaar bij”, zegt kerkdirecteur Betty Knigge-Ezinga. ,,Voor het eerst laten wij dat met behulp van camera’s aan het publiek zien.”

'Mooiste orgel van Nederland'

In 2019 werd het orgel van de Martinikerk door de Volkskrant uitgeroepen tot het mooiste orgel van Nederland. In Groningen wordt het liefkozend ‘onze Grande groene Dame’ genoemd. Waar heeft het deze eer aan verdiend? ,,Voornamelijk de klank, die is ongelooflijk mooi”, vindt organist Erwin Wiersinga . ,,Dat hebben wij te danken aan de heer Arp Schnitger, die ook wel de Stradivarius van de orgels wordt genoemd. In 1690 heeft hij het orgel gerestaureerd en uitgebreid, en er echt zijn stempel op gedrukt.” Het orgel is ongeveer 600 jaar oud.

3500 pijpen worden gestemd