Benzineprijs naar recordhoogte. Sommige automobilisten stappen dan maar op de fiets: 'Deze prijzen zijn echt belachelijk'

De benzineprijs bereikt een recordhoogte. Bij het tankstation aan de Van Ketwich Verschuurlaan in de stad Groningen en bij BP Zeijerveen langs de A28 bijvoorbeeld. Bij de laatste zijn er na een half uur wachten welgeteld twee automobilisten wezen tanken: een voor lpg, de ander diesel.

Het is Klaas Schenk (60) die de diesel in zijn blauwe bestelbusje tankt. Hij moet hier zijn brandstof halen van zijn baas, die een contract heeft met BP. ,,Maar ik vind deze prijzen echt belachelijk. Privé zou ik hier never nooit gaan staan. Ik kom zelf uit Overijssel. Bij ons in het dorp concurreren ze elkaar kapot. Dat scheelt je 10 cent op een liter.”

Met een broodje in de hand staan twee mannen bij een camper te kijken naar de extreem rustige pompen. ,,Ik zag het gisteren ook al. Het is heel duur”, zegt een van hen. Het is At Flierman (74) uit Eefde, dichtbij Zutphen. Hij rijdt zelf een diesel. Die prijs valt hem gelukkig nog mee. Bovendien is hij minder gaan rijden. ,,Mijn vrouw en ik hebben e-bikes gekocht. Nu gaan we naar de stad met de fiets. Dat doen we mede vanwege de hoge prijs.”

De man naast hem betwijfelt of de rest van de wereld ook zo redeneert. ,,Als je ziet hoe druk het elke dag weer op de weg is.” Hij steekt een sigaret op en steekt het sigarettenpakje in de lucht. ,,Deze zijn inmiddels ook al een tientje per stuk.”

Schrikken

Even verderop bij het tankstation aan de Van Ketwich Verschuurlaan in de stad Groningen zijn er nog wel bezoekers die zich aan de prijs van twee euro per liter Euro95 wagen. Jesse Holman (21) staat er een grote Jeep vol te tanken. ,,Ik schrik er wel van als ik naar het bord kijk.’’ Maar gaat hij er minder door rijden? ,,Nee, eigenlijk niet. Ik wacht wel nog even met zelf een auto kopen. Het is nu namelijk wel heel duur.’’

Hij benadrukt dat de bolide waar hij naast staat niet van hem is maar van een collega, hij heeft hem even geleend. ,,Ik woon in de stad en pak eigenlijk altijd de fiets. Als ik thuis ben in Zevenhuizen, Zuid-Holland, leen ik de auto van mijn ouders. Ik sta dan niet stil bij de prijs, daar is het gewoon handiger om alles met de auto te doen.’’

Aan de overkant van de weg, tegenover het tankstation, spuit Robert Woudstra (34) modder van zijn fiets. Net als Flierman neemt hij de fiets wanneer hij in de stad moet zijn. ,,Als ik wel de auto moet pakken dan let ik niet op de prijzen. De impact op het milieu is voor mij belangrijker. Ik rij alleen als het nodig is.’’

Accijns

De adviesprijs is boven de twee euro beland . Toch komt de hoge prijs niet uit de lucht vallen.

De boosdoener van de huidige prijs, is de hoge olieprijs. Maar uiteindelijk blijft het grootste deel van de benzineprijs verklaarbaar door de accijns, legt Hans Debets uit. Hij is directeur van Dalhuisen tankstations, waaronder Snel Tank valt in Wijster en Dedemsvaart. Want hoewel de olieprijs in een jaar is verdubbeld, is de verkoopprijs maar met veertig cent omhoog gegaan. ,,Dan zie je hoeveel accijns met de prijs doet.”

De prijzen bij Debets’ pompen zijn nog een stuk lager dan twee euro. Maar hoe kan het eigenlijk dat tankstations zulke verschillende prijzen kunnen rekenen? Volgens Debets hangt dat af van allerlei factoren. Bemande pompen, dure en gewilde locaties of extra motorreinigende toevoegingen in de brandstof zorgen dat sommige pomphouders hogere prijzen rekenen.

Psychologische grens

Zelf blijft Debets het liefst scherpe prijzen aanbieden. Twee euro voor een liter benzine is een psychologische grens waar hij liever niet overheen wil. ,,Als ik zou denken dat de prijs op korte termijn weer ging dalen, zou ik ‘m even onder die psychologische grens willen houden. Maar we gaan het niet weggeven, natuurlijk. We moeten meedeinen in de wereldmarkt.”

Nieuws

Meest gelezen

menu