Beroepsverbod verpleegkundige die weigerde te reanimeren

Foto: Archief Jaspar Moulijn

Een verpleegkundige die in 2015 besloot een patiënt in het ziekenhuis in Winschoten niet te reanimeren, mag nooit meer werken in de verpleging.

Het medisch tuchtcollege heeft de 65-jarige vrouw uit Ten Boer geschrapt uit het BIG-register. Ze was al eerder ontslagen door het Ommelander Ziekenhuis Groningen.

Sondevoeding

De vrouw had nachtdienst in het OZG toen een 72-jarige patiënt die ernstig ziek was plotseling omviel toen hij op de wc zat. De man met darmkanker lag in het OZG om aan te sterken voor hij in Groningen in het UMCG geopereerd zou worden. De verpleegkundige besloot zelf om niet te reanimeren omdat ze bang was dat hij dan alsnog zou stikken in zijn sondevoeding.

Volgens het medisch tuchtcollege heeft ze een 'totaal gebrek aan inzicht in haar eigen handelen' getoond. ,,Ze heeft willens en wetens haar collega's verkeerd geïnformeerd dat de patiënt niet gereanimeerd hoefde te worden en de noodknop bewust niet ingedrukt om een arts erbij te roepen'', stelt het tuchtcollege.

Voorbeeld stellen

De vrouw werkt al niet meer in de zorg en gaf tijdens de zitting aan dat ze ook nooit meer in de zorg wil werken. Dat vindt het tuchtcollege niet genoeg. ,,Toekomstige patiënten moeten tegen haar worden beschermd.''

Bovendien wil het tuchtcollege een voorbeeld stellen omdat het vertrouwen in de medische zorg door haar handelen geschaad zou zijn.

Nieuws

menu