Best betaalde zorgbestuurder is Jos Aartsen van UMCG (maar hij levert met 282.582 euro wel fors in)

Foto: archief DvhN/Duncan Wijting

De best betaalde zorgbestuurder van Nederland, Jos Aartsen van het UMC Groningen, heeft vorig jaar fors ingeleverd. Hij is nu de op-drie-na best betaalde zorgdirecteur.

Jos Aartsen verdiende vorig jaar bruto 282.582 euro en het jaar ervoor was dat nog 310.706 euro. Hij is vorig jaar qua inkomsten ingehaald door bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC in Rotterdam, die vorig jaar 297.604 euro verdiende.

Fors boven Balkenendenorm

Dat blijkt uit onderzoek door Dagblad van het Noorden van de jaarrekeningen van de ziekenhuizen over 2017. De meeste zorgbestuurders vallen onder een overgangsregeling; ze moeten stapje bij beetje salaris inleveren om te dalen tot het wettelijk maximum volgens de Wet Normering Topinkomens, ook wel bekend als de Balkenendenorm. De WNT-norm was vorig jaar 181.000 euro en is dit jaar 187.000 euro.

De best betaalde functionarissen in ziekenhuizen zijn de artsen. Die gaan in een aantal gevallen aanzienlijk meer verdienen dan de bestuurders. Zo bleek vorig jaar uit een analyse van de jaarrekeningen door Dagblad van het Noorden dat er landelijk meer dan vijfduizend medisch specialisten in loondienst van ziekenhuizen zijn die fors boven de Balkenendenorm zitten, met uitschieters tot boven de vier ton.

De inkomsten van de medisch specialisten hoeven sinds dit jaar niet meer in de jaarrekeningen vermeld te worden, omdat artsen niet meer onder de Wet Normering Topinkomens vallen. Dat is een afspraak tussen de Federatie van Medisch Specialisten en de minister van Volksgezondheid. Bij zijn vertrek als bestuurder van het Medisch Centrum Leeuwarden sprak Kees Donkervoort daarover in een interview zijn zorgen uit. Volgens hem wordt het steeds lastiger goede zorgbestuurders te vinden omdat artsen er fors in inkomen op achteruit gaan als ze het bestuur in gaan.

Artseninkomens weer openbaar?

Jos Aartsen liet zich daarover ook bezorgd uit -in de wandelgangen-, maar wil er ook na herhaaldelijke verzoeken geen vragen over beantwoorden. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stelde in kamervragen dat de artseninkomens weer openbaar zouden moeten worden. De afspraken over de WNT-maxima voor bestuurders zijn ingevoerd in de jaren dat de PvdA met de VVD regeerde. De huidige regering heeft er niets over vermeld in het regeerakkoord.

Nieuws

menu