Hoofdredacteur Erik Wijnholds: 'DVHN wordt overgenomen door Mediahuis: 'De nieuwsvoorziening blijft gewaarborgd'

Erik Wijnholds hoofdredacteur Dagblad van het Noorden. Foto: Annet Eveleens

En dan zijn we opeens zelf nieuws. NDC Mediagroep, de uitgever van Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en vele nieuws- en weekbladen in Noord-Nederland, wordt overgenomen door het Belgische Mediahuis.

Maandag zijn de handtekeningen gezet. Het is nu aan de Autoriteit Consument en Markt om een oordeel te vellen over deze overname. Dat zal naar verwachting tot het eind van het jaar duren.

De NDC Mediagroep was lange tijd nog de enige zelfstandige grote uitgeverij van dag-, week en nieuwsbladen in Nederlandse handen. Alle andere regionale en landelijke dagbladen zijn de afgelopen jaren successievelijk overgenomen door Mediahuis en het eveneens Belgische DPG Media, beter bekend als De Persgroep.

Het stemt weemoedig dat ook NDC Mediagroep opgaat in een groter concern en er een einde komt aan wat we op de redactie wel eens het ‘Asterix en Obelix’-gevoel noemden. (‘Heel Gallië was bezet. Heel Gallië? Nee, een kleine nederzetting…)

Het past evenwel in een trend van schaalvergroting die al langer gaande is. Het medialandschap is de laatste twee decennia door de opkomst van online media drastisch veranderd. Grote buitenlandse internet-conglomeraten als Google en Facebook zijn grote spelers geworden. Voor velen is de aangekondigde overname als ‘de dag die je wist dat zou komen’.

Voor u als lezer is van groot belang dat de dagelijkse nieuwsvoorziening van het dagblad en DVHN.nl gewaarborgd is. Wij als redactie zetten ons daar 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor in. De journalistiek en de regionale journalistiek in het bijzonder zijn een voorwaarde voor het goed functioneren van onze samenleving. Professionele journalisten die dagelijks het kaf van het koren scheiden, dicht bij het publiek staan waar ze voor schrijven en u vertellen wat u wilt weten en moet weten.

De afgelopen maanden hebben we met z’n allen kunnen merken wat de waarde is van juiste informatie, gedegen achtergronden en uitlegverhalen. Dagblad van het Noorden beperkt zich daarin ook al lang niet meer tot papier. Ook met video’s en online-artikelen vertellen we u wat er bij u om de hoek gebeurt en welk nieuws uit binnen- en buitenland voor u relevant is. Wij merken dagelijks hoe u ons waardeert en tegelijk ons kritisch volgt.

Mediahuis heeft een lange traditie als uitgeverij van journalistieke titels; eerst in België en tegenwoordig ook in Nederland, Luxemburg en Ierland. In ons land maken regionale dagbladen als het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad, de Limburger en landelijke titels als De Telegraaf en NRC Handelsblad deel uit van het concern.

 De uitgeverij heeft laten zien dat zij de onafhankelijkheid van de titels en de redacties hoog in het vaandel heeft staan. In uw dagblad, op site of in de app van DVHN.nl zult u weinig van de overname merken of het moet zijn dat we met behulp van onze nieuwe partners verder blijven werken aan het verbeteren van onze kwaliteit, zodat wij u nog beter in uw dagelijks nieuwsbehoefte kunnen bedienen. De redactie zal zoals u gewend bent het belangrijkste en meest relevante nieuws voor u selecteren en bij u thuisbrengen.

Erik Wijnholds

hoofdredacteur

hoofdredactie@dvhn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu