Laat je niet tillen door je huurbaas: zo kun je checken of het energielabel van jouw woning wel klopt

Groningse huisbazen blijken geregeld te sjoemelen met de energie-index. Foto: Koen van Weel

Hoe controleer je of jouw huurhuis het juiste energielabel heeft? En of je te veel huur betaalt? Dat kan via drie eenvoudige stappen online.

Stap 1: Hoe energiezuinig is jouw woning?

Dat staat op de website Energielabel.nl . Hier vind je de energie-index of het energielabel van jouw woning. Die tellen mee bij het bepalen van de huurprijs. Hoe energiezuiniger de woning, hoe hoger de huur.

Stap 2: Betaal ik meer dan de maximale huur?

De maximale huurprijs bereken je met de huurprijscheck van de Huurcommissie. Daar vul je een aantal gegevens in, waaronder het energielabel of de energie-index. Dat levert huurpunten op waarmee de maximale huurprijs van jouw woning wordt bepaald.

Stap 3: Wat kan ik doen als ik te veel huur betaal?

Denk je dat jij te veel huur betaalt doordat de huurbaas een verkeerd energielabel gebruikt? Dan kun je naar de Huurcommissie stappen. Je kunt ook zelf een energie-index laten vaststellen, maar dat kost je zo’n 150 tot 400 euro.

Pas op: Het energielabel telt alleen voor huurwoningen beneden de huurgrens

Energielabels leveren huurpunten op voor huurwoningen van particulieren en corporaties beneden de huurgrens. Toen je het huurcontract tekende, was de huur toen lager dan of gelijk aan de toen geldende huurgrens ? Dan telt het energielabel mee bij de bepaling van jouw maximum huurprijs.

Energielabels spelen geen rol bij kamerverhuur en de verhuur van woningen boven de huurgrens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu