Betonrot bij sluizen Lauwersoog aangepakt

De Cleveringsluizen bij Lauwersoog. Foto archief Corné Spardaens

De door betonrot aangetaste bovenbouw van het sluiscomplex in Lauwersoog krijgt een nieuwe coating. Dat heeft waterschap Noorderzijlvest besloten.

De coating op het bouwwerk is versleten en laat op verschillende plekken los. Daardoor hebben weer en wind vrij spel op het onderliggende beton. Noorderzijlvest zegt regelmatig klachten te krijgen over de onderhoudstoestand van de sluis. ,,Voor het imago van het waterschap is het noodzakelijk dat hier op korte termijn iets aan wordt gedaan’’, schrijft het bestuur.

Voor het beton van het spuicomplex wordt aangepakt, komt er eerst een onderzoek naar de toestand van het materiaal. Onduidelijk is nog of de bestaande coating eerst helemaal weggehaald moet worden. Daarna wordt er een plan van aanpak gemaakt en gaat een aannemer aan de slag.

Er wordt trouwens al jaren gewerkt aan het complex van de Cleveringsluizen aan de N361 bij Lauwersoog. Het geheel bestaat uit drie bouwwerken met elk vier spuikanalen waardoor zoet water uit het Lauwersmeer in de Waddenzee kan lopen. Twee van deze bouwwerken staan op grondgebied van de provincie Friesland, één staat in Groningen.

Groot onderhoud

Naast gangbaar onderhoud is er ook veel groot onderhoud aan het complex uitgevoerd. Sluiskokers onder de weg zijn drooggezet, geïnspecteerd en schoongemaakt, zodat het water er weer goed door kan stromen. De schuiven worden daarbij ook onder handen genomen. Gekeken wordt of de afdichting daarvan nog goed is.

Noorderzijlvest trekt ruim een half miljoen euro uit voor de operatie. De helft van dat bedrag komt overigens van het Wetterskip Fryslân. Het is nog onzeker of dit bedrag voldoende is.

De R. J. Cleveringsluizen bij Lauwersoog werden in 2000 overgedragen van de provincie Groningen naar Noorderzijlvest. Afgesproken werd toen dat het Groninger waterschap het beheer en onderhoud zal uitvoeren, terwijl Wetterskip Fryslân voor de helft in de kosten bijdraagt.

Nieuws

menu