Beurs Hartstichting voor Groninger wetenschapper Daan Westenbrink voor onderzoek naar hart- en vaatziekten

Foto: Pixabay

De Hartstichting heeft onderzoeker Daan Westenbrink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een Dekkerbeurs toegekend. Met deze beurs kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Daan Westenbrink onderzoekt of het toedienen van ketonen patiënten met hartfalen meer energie kan geven.

Lichaamseigen krachtige brandstof

Normaal gebruikt het hart vet en glucose als brandstof, maar bij patiënten met hartfalen kan het hart deze brandstoffen niet meer goed gebruiken en ontstaat een energietekort.

Recent onderzoek heeft laten zien dat hartspiercellen van patiënten met hartfalen overschakelen op het gebruik van ketonen, een lichaamseigen krachtige brandstof die topatleten ook gebruiken.

Dekkerbeurzen

Dekkerbeurzen zijn vernoemd naar dr. Egbart Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Dekker was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand.

Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. De Dekkerbeurzen helpen hen een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.

De beurzen worden dit jaar voor de 33ste keer uitgereikt. In totaal kreeg de Hartstichting voor deze ronde 66 aanvragen voor een Dekkerbeurs. Naast Westenbrink krijgen nog negen onderzoekers een beurs.

Eind 2019 volgt nog een laatste ronde.

Nieuws

Meest gelezen

menu