Bevingsschade opnemen met smartphone

Foto: Archief ANP Foto: Archief ANP

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) laat schademelders onder directe begeleiding van deskundigen via een live videoverbinding met een smartphone de scheuren van hun woning filmen.

Het gaat om een alternatief voor de schadeopnames die door de coronacrisis niet kunnen worden uitgevoerd. Samen met de twee expertisebureaus die de proef uitvoeren, zijn ongeveer tien opnames op afstand per dag mogelijk. Inmiddels hebben enkele tientallen melders via de smartphone hun schade doorgegeven.

Deskundige kijkt op afstand mee

Via een klik op een toegestuurd linkje neemt de deskundige de smartphone of tablet tijdelijk over van de schademelder. Er start een videoverbinding, zodat de deskundige en zaakbegeleider op afstand live meekijken via de camera. Met de luidspreker aan worden aanwijzingen gegeven, waarbij de schademelder de mobiel richt en de deskundige dan telkens de foto’s maakt die nodig zijn voor het adviesrapport.

Vastleggen van scheuren neemt ongeveer een uur in beslag

Schademelders bevestigen dat het vastleggen van scheuren ongeveer een uur in beslag neemt. Als buiten gefilmd wordt, adviseren ze de wifi uit te zetten. Als deze wegvalt, moet de verbinding opnieuw worden opgezet. Een volledig opgeladen accu van de smartphone voorkomt dat de schadeopname wordt onderbroken.

Volgens woordvoerder Jouke Schaafsma van de TCMG zijn meldingen geselecteerd waar al eerder eens een schadeopname is gedaan. ,,Zo is de kans groot dat het aantal nieuw op te nemen schades beperkt is. En zo is de kans ook groot dat de schade-opname op afstand ook zo eenvoudig is als gehoopt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu