Bevolkingsprognose 2016: Stad bruist en het dorp sterft

De bevolking in Groningen Stad en Assen zal tot 2030 blijven groeien. Bijna alle andere plaatsen in Drenthe en Noordoost-Groningen zullen verder krimpen. Dat blijkt uit de bevolkingsprognose 2016 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale Nederlandse bevolking zal volgens het rapport tussen 2015 en 2030 toenemen met 950.000 mensen. Vooral de grotere gemeenten zullen hierdoor blijven groeien. De grootste groei wordt verwacht in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Ook de noordelijke provinciehoofdsteden Assen, Groningen en Leeuwarden gaan mee in die trend, al zullen de aantallen van deze middelgrote steden iets minder zijn dan 'de grote vier'.

Ondanks de landelijke bevolkingsgroei zullen de zogenoemde perifere gebieden nog verder leeglopen, waaronder grote delen in Oost-Groningen en in de hele provincie Drenthe. Volgens de prognose zal bijna 1 op de 5 gemeenten in 2030 minder bewoners tellen dan nu. Toch blijven veel kleinere gemeente stabiel of zullen zelfs licht groeien, zo luidt de voorspelling.

 

VERGRIJZING
Het aantal 65-plussers per gemeente zal in de toekomst steeds lager komen te liggen in de grote gemeenten vergeleken met de kleinere dorpen en steden. De verwachting is dat de grote steden in 2030 ongeveer 17 procent zal bestaan uit ouderen tegenover 26 procent in veel kleinere gemeenten.

Ook het aantal huishoudens zal toenemen met zo'n 700.000. Daarom moet volgens het rapport Nederland werken aan extra woningbouw. Ook in vrijwel geheel Groningen en Drenthe zal het aantal huishoudens groeien.

SLAG OM DE ARM
Volgens de PBL en het CBS zijn de gepubliceerde verwachtingen zeer waarschijnlijk, maar is het niet vreemd als het anders loopt. Onverwachte ontwikkelingen als immigratie, economische ontwikkeling en woningbouw zijn volgens de onderzoekers moeilijk te voorspellen.

Nieuws

Meest gelezen

menu