Bewaking voor Forum-kopstuk Paul Cliteur tijdens Groningse Nacht van de Filosofie

Paul Cliteur spreekt in 2017 tijdens een partijcongres van Forum voor Democratie. Foto: ANP / Remko de Waal

Paul Cliteur van Forum voor Democratie krijgt bewaking tijdens de Nacht van de Filosofie in Groningen die vrijdag gehouden wordt.

De voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de partij van Thierry Baudet geeft vrijdagavond een lezing met als titel ‘Theoterrorisme en de lafheid van het westen’.

De Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door het Groninger Forum, de Faculteit Wijsbegeerte en Studium Generale.

Twitterstorm

Cliteur komt op uitnodiging van de Groningse universiteit. Enkele docenten en studenten van de Faculteit Wijsbegeerte van de RUG zetten volgens de UK vraagtekens bij de komst van Cliteur. Op Twitter ontstond daarna veel ophef.

Cliteur haalde vervolgens in een open brief aan de universiteit fel uit. Hij schreef onder meer bezorgd te zijn over de academische attitude van de decaan en over het gebrek aan diverse opvattingen waarmee aankomende filosofiestudenten worden geconfronteerd.

Mede-organisator Studium Generale van de Nacht van de Filosofie meldde desgevraagd dat er 'een of twee klachten' over Cliteur waren binnengekomen.

‘Nooit sprake van geweest de uitnodiging in te trekken’

Rector magnificus Elmer Sterken van de RUG herhaalde op Twitter de uitnodiging aan Paul Cliteur. ,,Aan de RUG is ruimte voor iedere mening”, schreef hij. „Als ‘t erop aankomt is het aan de academische gemeenschap om intellectuele vrijheid en diversiteit te beschermen.”

Decaan Lodi Nauta van de Faculteit Wijsbegeerte liet onlangs in reactie op een ingezonden brief in Dagblad van het Noorden weten: ‘De organisatie had Cliteur om een lezing gevraagd waarna een externe interviewer, door de organisatie aangezocht, Cliteur zou ondervragen over zijn recente boek. Dat stond en staat al wekenlang op de website. Deze opzet is ongewijzigd, en er is ook nimmer sprake van geweest de uitnodiging in te trekken.’

Nieuws

menu