Beweegtuinen Stad inspireren provincie

Outdoorfitness in Foxhol en turntoestellen op het Ciboga-terrein in Groningen. Niet alleen de stad, maar de hele provincie moet eraan geloven: meer buiten bewegen.

Parken en openbaar groen omtoveren tot sportieve plekken. Dat past binnen het plan Bewegende Stad van de gemeente Groningen. In Selwerd werd een paar jaar geleden al een beweegtuin geopend waar zowel kinderen als ouderen sportief bezig zijn en Reitdiep heeft sinds kort een buiten-fitnessplek. Voor de zomer komen er in de stad nog drie beweegtuinen bij.

Turnbeweegtuin

Zo openen op Koningsdag in De Hunze/Van Starkenborgh een outdoorplek, een voetbalkooitje, nieuwe speeltoestellen en de Hunzemijl; een uitgestippelde looproute van een mijl. Aan de Oosterhaven komt in het voorjaar een sport- en spelplek en op het Ciboga-terrein verschijnt een turnbeweegtuin.

De voorzieningen zijn allemaal in nauw overleg tussen gemeente en buurtbewoners tot stand gekomen. Om mensen meer in beweging te krijgen, wordt gekeken hoe openbare ruimten ingezet kunnen worden als plekken om te sporten, te spelen en te ontmoeten. Maar het blijft niet beperkt tot de stad. Ook gemeenten in de provincie Groningen raken meer en meer geïnspireerd.

Sportplein Groningen

Projectleider Simone Smuling van het Huis voor de Sport Groningen werkt nauw samen met het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen en met SportDrenthe. ,,We hebben de opdracht van de provincie gekregen om meer initiatieven uit te rollen in de provincie.’’

Onder de noemer Sportplein Groningen zijn verschillende projecten gestart. Zo wordt in het Julianapark in Stadskanaal de bomenroute aantrekkelijk gemaakt voor jongeren. Smuling: ,,Om de jeugd te trekken wordt de route in het park educatief en digitaal gemaakt met onder meer gaming. In het park werd al een kerstwandeling georganiseerd waaraan vijfhonderd mensen deelnamen. Er komen meer activiteiten en ook nog speelvoorzieningen.’’

Pilot-project

Ook is het de bedoeling dat sportparken in de hele provincie interessanter worden gemaakt voor bewoners, verenigingen, scholen en zorginstellingen uit de buurt. Het Sportpark Henk Bruins in Hoogezand-Sappemeer, Sportpark Tuikwerd in Delfzijl en Sportpark West-End in Groningen draaien daarom mee in een pilot-project. ,,We ondersteunen lokale initiatieven en helpen bij het uitwerken en ontwikkelen van de plannen’’, aldus Smuling.

Hiske Wiggers is docent/onderzoeker van de opleiding Sportstudies van de Hanze en zij doet de komende tijd met haar studenten onderzoek naar de activiteiten in de beweegtuinen.

Nieuws

Meest gelezen

menu