De jonge vrouw die in Groningse wijk Beijum door een explosie om het leven kwam was 'creatief, gepassioneerd en aanwezig'

De jonge vrouw die dinsdag om het leven kwam bij een explosie in Beijum was creatief, gepassioneerd, aanwezig. Maar ze kampte ook met problemen, vertellen haar vrienden en buren. „Instanties hadden eerder moeten ingrijpen. Nu is het te laat.”

Buurtkinderen turen naar de woning aan de Nijensteinheerd in Beijum, waar dinsdag een vrouw om het leven kwam door een explosie. De woning is dichtgetimmerd.

Buurtkinderen turen naar de woning aan de Nijensteinheerd in Beijum, waar dinsdag een vrouw om het leven kwam door een explosie. De woning is dichtgetimmerd. Foto: Geert Job Sevink

De ramen van de benedenwoning zijn dichtgetimmerd en in de heg, die door de hitte bruin gekleurd is wappert een afzetlint. Het appartement boven de woning aan de Nijensteinheerd in de Groningse wijk Beijum ziet zwart van het roet. „Wat een drama hé?”, zegt buurman Rob Willems (58) als hij voorbij loopt. „Ik kende haar niet goed, maar ik woon ook in dit complex. Ik weet wel dat ze problemen had.”

Bewoonster draaide zelf de gaskraan open

Dinsdag maakte een jonge vrouw hier, in haar woning, een einde aan haar leven. De hulpdiensten waren in groten getale aanwezig, omdat meldingen binnenkwamen dat de bewoonster de gaskraan open had gedraaid. De omgeving werd afgezet en het complex werd ontruimd. De vrouw was bij de politie bekend wegens verward gedrag.

„Ik zat bij het raam toen ik een politieagent naar me zag zwaaien dat ik naar buiten moest komen”, zegt Iris Lunenborg (25). Zij woont met haar vriend schuin boven de woning waar de explosie plaatsvond. Hij zat middenin een tentamen en moest op stel en sprong de laptop dichtklappen en naar buiten. Het stel is enorm geschrokken. „Ik vond het heel heftig. Ik heb dinsdagochtend nog naar haar gezwaaid en vrolijk hallo geroepen.”

Het vermoeden bestaat dat de bewoonster na het opendraaien van de gaskraan een sigaret aanstak. Daarbij kwam ze om het leven.

Heftige beelden op sociale media

Omwonenden hebben het niet alleen over de explosie, maar ook over de berichten en video’s die het slachtoffer dinsdag, tot op het moment van de explosie, op sociale media plaatste. Zo liet ze onder meer haar pas gedode kat zien en filmde ze vanuit haar raam hoe de politie de buurt afzette. Die beelden worden onderzocht door de politie.

Meerdere bekenden en vrienden van het slachtoffer trokken na het zien van de alarmerende berichten op sociale media aan de bel „Toen ik de video’s over haar kat op Instagram zag, belde ik direct met de politie”, vertelt een vriendin van het slachtoffer. Naarmate de beelden heftiger werden, maakte ze zich steeds meer zorgen. Uiteindelijk belde ze zelfs 112.

Karisha Albers (25) uit Groningen kende het slachtoffer goed. „Ze was heel creatief, gepassioneerd en aanwezig. We kennen elkaar van de opleiding Kunst & Multimedia. We waren tot een paar jaar geleden vriendinnen. Daarna is het contact verwaterd. Ze was jong, in de 20. Ik heb op 22 april nog met het WIJ-team gesproken omdat ik me zorgen maakte. Ik zag vreemde berichten op sociale media.”

Volgens Albers heeft het slachtoffer veel meegemaakt, stond ze er alleen voor en heeft ze nooit de juiste begeleiding gekregen. „Er zijn tientallen meldingen gemaakt omdat naasten zich zorgen maakten. Haar honden zijn bij haar weggehaald omdat ze niet meer goed werden verzorgd. Als je niet voor jezelf kunt zorgen, kun je ook niet voor een ander zorgen. Als de situatie al zo dringend is dat ze haar dieren bij haar weghalen, waarom laten ze haar dan verpieteren in haar woning?”

Huurders met psychiatrische problematiek

De politie wil verder niet ingaan op vragen over de eerdere meldingen in verband met de privacy van het slachtoffer.

Woordvoerder Jannet Bonnema van woningcorporatie De Huismeesters laat weten ‘dat wij het betreurenswaardig vinden hoe dit is verlopen’. ,,De gebeurtenis heeft diepe indruk op ons gemaakt en veel impact op bewoners, omwonenden, medewerkers en hulpverleners gehad.’’

Ze beaamt dat woningbouwverenigingen vaker hebben te maken met bewoners die verward gedrag vertonen. Ze verwijst naar een recent onderzoek van koepelorganisatie Aedes. Driekwart van de ondervraagde woningcorporaties meldde een toename van woonoverlast. Volgens Aedes wordt die steeds vaker veroorzaakt door bewoners met verward gedrag. Het zou vooral gaan om huurders met psychiatrische problematiek, indicaties voor begeleid en/of beschermd wonen en huurders met alcohol- of drugsverslaving.

Er wordt veel belang toegekend aan vroegtijdige signalering. In Groningen heeft een paar jaar geleden een proef gelopen om deze groep thuis op te zoeken. Ook heeft de GGD een Meldpunt Overlast en Zorg ingesteld. Hoe dat meldpunt functioneert is onbekend. Door de coronacrisis is niemand van de organisatie bereikbaar om die vraag te beantwoorden.

‘Ze was niet in orde. Nu is het te laat’

Buren en omwonenden zijn aangeslagen door de gebeurtenis. Een buurvrouw die twee deuren verderop woont, is zichtbaar geëmotioneerd. „Instanties hadden eerder moeten ingrijpen. Ze was niet in orde. Nu is het te laat.”

Een andere buurvrouw, die liever anoniem wil blijven, zegt: „Het is heel erg dat het gebeurd is. Veel mensen hebben al meldingen bij instanties gedaan omdat het vermoeden bestond dat het niet goed met haar ging. Voor ons gevoel is daar niet zoveel mee gedaan.”

De buren staan op de stoep voor het huis, dat uitkijkt op een speelveldje, met elkaar te praten. Ze kenden het slachtoffer vooral van gezicht en hielden af en toe een oogje in het zeil als haar twee honden losliepen. Een groepje jongeren houdt halt voor de deur van de woning. „Wow, het is helemaal zwart!”

Een oudere buurman noemt het een trieste zaak. „Ze had al veel eerder hulp moeten krijgen. Maar dat is ook makkelijk gezegd, hè? Als het kalf verdronken is, dempt men de put.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu