Bewoners Zandplatenbuurt Zuid in Delfzijl mogen ook naar nieuwbouw

Koperzand in de Zandplatenbuurt. Foto: Jan Zeeman

Bewoners van de Zandplatenbuurt Zuid in Delfzijl worden net zo behandeld als die in de noordelijke kant. De bewoners van de 337 woningen mogen in een nieuwbouwwoning gaan wonen in Delfzijl.

Dat nieuws maakte minister Kajsa Ollongren (D66) gisteren bekend in een videoboodschap.

De bewoners zaten al drie jaar in onzekerheid. Moeten we het huis opknappen? Kunnen we zonnepanelen installeren? Vanwege aardbevingsschade moesten de huizen ofwel versterkt of vervangen worden. Dat terwijl de bewoners van het noordelijke deel, dat in dezelfde periode was geïnspecteerd, al wel wisten dat zij naar nieuwe huizen konden.

Kogel door de kerk

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl maakte zich hard voor de bewoners. Hij is opgelucht dat er nu duidelijkheid is. „Hun geduld is flink op de proef gesteld. Nu kunnen we verder en gaan we samen met Acantus en de Belangengroep Versterking Zandplatenbuurt (BVZ) ervoor zorgen dat zij, net als de bewoners van de Zandplatenbuurt Noord, een nieuwbouwwoning kunnen kiezen in Delfzijl. We hebben al heel veel plekken in de stad gevonden waar we nieuwe woningen kunnen bouwen. De komende tijd komen daar nog nieuwe locaties bij.”

Bonne van der Kooi, woordvoerder van BVZ, glundert. „De kogel is door de kerk.” De situatie was bijzonder pijnlijk voor de betrokkenen, in de wijk, zag hij. Die onzekerheid is nu weg. Toch wordt het nog een harde dobber. „Er is best veel sociale cohesie.” Het wordt nu uitzoeken welke mensen opnieuw buren van elkaar willen worden en waar die moeten komen te wonen. „We moeten nu zo snel mogelijk zorgen dat er een aantal bouwplaatsen bijkomen.”

‘Weer één Zandplatenbuurt’

In Zuid wonen zo’n 800 mensen, in noord 1200. Dat is een grote groep verhuizers. In Zuid heeft Acatus zo’n 200 woningen, zegt bestuurder van de woningcorporatie Anita Tijsma. „Geweldig nieuws voor onze huurders. Eindelijk is er duidelijkheid en gelijkheid. Het is niet meer Noord en Zuid, we kunnen weer spreken van één Zandplatenbuurt.”

Huurders moeten nog wel wat geduld hebben, in 2026 moeten volgens de plannen alle bewoners een nieuw thuis hebben. „Het start nu eerst met een gesprek aan de keukentafel”, centraal daarin staat wie wat wil. De nieuwe huizen worden duurzaam, gasloos en „bovenal veilige woningen. Belangrijk is ook dat we niet van sloop naar nieuwbouw gaan, maar van nieuwbouw naar sloop.” Huurders komen dus niet in een wisselwoning. „Veel mensen zien er namelijk ook tegenop om twee keer te verhuizen.”

Wit canvas voor kansen

Voor mensen die toch willen blijven in de wijk ligt dat net wat anders, zegt Beukema. „Wij hebben er ook begrip voor als mensen zeggen: ‘wij wonen hier goed.’” Zij komen wel achterin de rij te staan en moeten mogelijk wel in een wisselwoning.

De burgemeester ziet veel kansen. „Het is een fantastische ontwikkeling.” In totaal wordt op deze manier de woningvoorraad van de gemeente voor tien procent vernieuwd. „Daardoor kunnen we woningen bouwen die meer aansluiten bij wat mensen vragen. Nu staan er nog veel eengezinswoningen uit de jaren ‘60, terwijl er veel meer behoefte is aan kleinere woningen.” Hoeveel het precies gaat kosten en wie wat daarvan betaalt, is niet duidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu