Bewoners asielzoekerscentrum in Ter Apel aangehouden voor bedreiging, poging tot doodslag en vernieling

De politie heeft woensdagavond vier bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel aangehouden op verdenking van bedreiging, poging tot doodslag en vernieling. Foto: Persbureau Meter

De politie heeft woensdagavond vier bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel aangehouden op verdenking van bedreiging, poging tot doodslag en vernieling.

Een van de vier werd bij de aanhouding door een politieagent in zijn voet geschoten, een ander werd met een politiehond aangehouden. Tevens werd pepperspray door de agenten gebruikt.

Bewoner bedreigde beveiliger met een mes

De agenten werden woensdagavond laat naar het asielcentrum aan de rand van Ter Apel geroepen. Dit omdat een bewoner een beveiligingsmedewerker met een mes bedreigde. De agenten wilden de asielzoeker aanhouden maar enkele andere bewoners van het centrum bemoeiden zich ermee. Ze probeerden de aanhouding te voorkomen.

,,Zo vernielden ze een ruit en gooiden vervolgens met grote glasscherven naar de agenten’’, zegt een politiewoordvoerder. ,,De agenten werden ook met andere voorwerpen bekogeld en daarbij bedreigd. Er was sprake van buitensporig veel geweld.’’

De situatie was zodanig bedreigend dat een van de agenten zich genoodzaakt zag een van de bewoners in zijn voet te schieten. De asielzoeker werd onder medische behandeling gesteld, maar blijft verdachte. De vier zijn 20, 21, 25 en 27 jaar oud. Over hun land van herkomst doet de politie geen mededelingen.

,,We onderzoeken de toedracht van het incident nu verder en leggen de zaak als elke zaak voor aan het Openbaar Ministerie’’, zegt de woordvoerder. ,,Het gebruik van het vuurwapen door de politie wordt onderzocht door de rijksrecherche. Ook dat is de gebruikelijke gang van zaken.’’

Azc Ter Apel zit vol

Het asielcentrum in Ter Apel is de grootste opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Nederland en de plek waar vrijwel alle pas gearriveerde vluchtelingen zich melden. Ter Apel wordt daarom ook wel de asielhoofdstad van Nederland genoemd.

Het asielcentrum kan maximaal 2000 asielzoekers herbergen en zit momenteel, mede vanwege de weer stijgende instroom aan vluchtelingen, zo goed als vol. Volgens de woordvoerder van het COA verblijven er momenteel 1960 personen. Ook zij worden geconfronteerd met de coronamaatregelen, zoals het onderling afstand houden.

In het asielcentrum doen zich vaker incidenten voor. Dat blijkt ook uit cijfers die de politie regelmatig voorlegt aan de gemeenteraad van Westerwolde. Voor de gemeenteraad is een grote zorg ook dat een klein groepje bewoners van het asielcentrum, veiligelanders met name, geregeld overlast in het winkelcentrum veroorzaakt, onder meer door het plegen van winkeldiefstallen.

Nieuws

Meest gelezen

menu