Bewoners hitteflat Groningen dienen massaal klachten tegen vastgoedbaas Xior. SP spreekt gemeentebestuur aan over mankementen

De bewoners van de hitteflat bij de Reitdiephaven in Groningen gaan massaal klachten indienen bij het hoofdkantoor van eigenaar Xior Student Housing. De SP in Groningen trekt woensdag het gemeentebestuur aan z’n jasje over de flat.

De NIDO-studentenflat bij de Reitdiephaven is een kas.

De NIDO-studentenflat bij de Reitdiephaven is een kas. Foto: Peter Wassing

,,De verantwoordelijk wethouder moet hier iets mee. De mankementen in de flat moeten opgelost en de huurprijzen moeten naar beneden’’, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP in de stad Groningen.

Hij las vorige week over de bewoners van de NIDO-flat met 700 appartementen die hun huizen uitbrandden omdat de temperatuur er oploopt tot bijna 50 graden. Eigenaar Xior wimpelt hun klachten af met de belofte van een onderzoek naar de problemen.

‘Immense huurprijs voor kleine hokken’

Dijk wond zich niet alleen op over de klachten van de bewoners, hij schrok ook van de huurprijzen die met name buitenlandse studenten voor de appartementen betalen: 680 euro per maand voor 21 vierkante meter, 900 euro voor 32 vierkante meter.

,,Het is een patroon’’, zegt Dijk. ,,Aan de ene kant is die immense huurprijs voor kleine hokken uitbuiting van internationals. Buitenlandse vastgoedjongens als Xior worden snel rijk over de rug van de buitenlandse studenten. Die vormen een kwetsbare groep: een gemakkelijke prooi voor huisjesmelkers. En aan de andere kant vind ik het niet goed voor onze stad, al die hoge woontorens. Voor wie bouwen we die? Er kan geen gezin in wonen. Laten we een campus bouwen op Zernike.’’

Verhuurvergunning intrekken

Dijk bepleit scherpere afspraken over huurprijzen en gaat de bewoners van de NIDO-flat helpen om hun klachten in te dienen bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. ,,En het gemeentebestuur moet zich hier ook mee bemoeien’’, vindt hij.

Verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf zegt dat de gemeente Groningen weinig kan doen aan de problemen binnen de flat en al helemaal niet tegen de huurprijzen. ,,Dat is het gevolg van 10 of 15 jaar liberaal beleid’’, zegt hij.

Dat het gemeentebestuur heeft ingestemd met de bouw van woontorens van honderden appartementen, erkent hij. ,,Het is prima dat er gebouwd wordt in Groningen, maar wij gaan niet over de hoogte van de huur, die is wettelijk ingekaderd.’’

Hij wijst, net als Dijk, op de verhuurdersvergunning die twee jaar geleden is ingesteld in Groningen. Komen er te veel klachten tegen een verhuurder binnen bij het Meldpunt Ongewenst Huurgedrag, dan kan de gemeente de verhuurvergunning intrekken.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu