Bewoners omgeving van 'explosieflat' Beijum kunnen terug naar hun woningen (update)

Het complex aan de Wibenaheerd. Foto: ProNews

De bewoners van de Wibenaheerd, die na de explosie van vrijdag al het hele weekeinde hun huis niet in kunnen, mogen terug naar hun woningen. Dat werd zondagavond rond 22 uur bekend.

Eerder op de zondagavond werd ze nog verteld dat ze zondagnacht nog niet terug konden. Het onderzoek van de EOD naar explosieven in de woningen zou langer duren.

Loco-burgemeester Roeland van der Schaaf was zondagavond in het NH Hotel bij het UMCG om de mensen, die daar worden opgevangen, op de hoogte te brengen.

Even later was er dus toch goed nieuws en mochten de bewoners alsnog naar huis. Er worden bussen ingezet om iedereen naar huis te brengen. Wie toch een nachtje in het hotel wil blijven, krijgt daar ook de vrijheid voor.

Mensen gaan er heel goed mee om

Van der Schaaf hield er wel al rekening mee dat het mogelijk toch sneller kon gaan. Hij zei: ,,Het kan nog zijn dat de situatie in de loop van de avond verandert en dat mensen alsnog naar hun huis kunnen. Maar we hebben aangegeven dat mensen die in het hotel willen overnachten dat kunnen doen. Die duidelijkheid wilden we in een vroeg stadium geven.’’

Van der Schaaf noemt de gebeurtenissen in Beijum heel heftig. ,,Een explosie is al erg, maar als dan ook allerlei explosieven worden gevonden, dan schrik je wel. Ik heb daarom veel bewondering voor de manier waarop de bewoners hier mee omgaan. Juist in deze coronatijd vragen we mensen thuis te blijven, en juist nu kunnen deze mensen niet naar hun huis, omdat het daar niet veilig is. Er is begrip dat veiligheid voorgaat, hoewel sommigen zorgen hebben over huisdieren of medicijnen nodig hebben.’’

Complimenten voor hulpverleners

Ook voor de hulpverleners heeft Van der Schaaf alleen maar complimenten. ,,De manier waarop ze hiermee omgaan, draagt bij aan het begrip van de mensen.”

Ook mensen die tot nu bij familie of vrienden verbleven, kunnen ervoor kiezen in het hotel te slapen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu