Bewoners 'schimmelwoningen' Appingedam hebben eindelijk duidelijkheid: de huizen gaan tegen de vlakte

De Pieter Veningastraat in Appingedam. Foto: DvhN

Eindelijk weten de bewoners van de Pieter Veningastraat en de Gerrit Raapstraat in Appingedam wat er met hun huizen gaat gebeuren: de 96 woningen worden gesloopt.

De bewoners werden in twee groepen op de hoogte gebracht van de plannen. Naar verwachting gaan de huizen volgend jaar tegen de vlakte. Woongroep Marenland wil zo snel mogelijk de sloopaanzegging doen en mensen helpen andere woonruimte te vinden.

De woningbouwcorporatie gaat individuele gesprekken voeren met de huurders om te kijken wat hun wensen zijn. Naar wat voor huis willen ze? Een gelijksoortige woning of misschien liever toch een levensloopbestendig appartement?

Langslepende discussie tussen huurders en verhuurder

De bewoners vragen al ruim een jaar aandacht voor de slechte staat van hun woningen. De twee-onder-een-kap huizen in de twee Damster straten zijn moeilijk warm te krijgen, zijn vochtig, verzakken en tochten enorm. Daardoor groeit er schimmel op de muren en rijzen de stookkosten voor de woningen de pan uit.

Omdat jarenlang niet duidelijk was of de huizen gesloopt of versterkt moesten worden, pleegde Woongroep Marenland geen onderhoud. De verhuurder bood daar eerder al excuses voor aan en besloot maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van de schimmel. Nu is het besluit genomen om de woningen te slopen.

‘Ik voel me niet heel blij’

Marcel Dijkema, een van de bewoners, weet niet goed hoe hij zich voelt. „Eigenlijk is dit goed nieuws. We krijgen een andere woning. Maar ik voel me niet heel blij.”

In totaal staan er 96 huizen in de twee straten. Daarvan worden nog 47 gehuurd door huurders van Woongroep Marenland. De overige panden worden bewoond door huurders van leegstandsbeheerder CareX.

Marinus Timmer uit de Pieter Veningastraat is blij dat zijn huis gesloopt wordt. „Ik wil al zeven jaar naar een appartement. Mijn vrouw heeft hartfalen en ik heb kanker. We kunnen die trap niet meer op. Nu moeten ze ons wel een ander huis aanbieden.”

‘Ik wil gewoon weer terug’

Bijna de helft van de huurders had liever gezien dat de huizen gerenoveerd werden. Kees Jongsma woont al veertig jaar op dezelfde stek en wil daar het allerliefst blijven wonen. „Ik wil gewoon weer terug naar nummer 2. Je weet niet wat voor huis je ervoor terugkrijgt.”

Terug naar de oude plek zou wel kunnen, laat manager vastgoed Julia Finkielsztajn van Woongroep Marenland weten. Maar omdat de woningen eerst gesloopt moeten worden voordat er nieuwe huizen gebouwd kunnen worden, betekent dat wel dat bewoners twee keer moeten verhuizen.

Welk type woningen ervoor in de plaats komen is nog niet duidelijk. „Het worden in elk geval geen appartementen. De huizen worden wel aardbevingsbestendig en gasloos.”

Morele overwinning

„Ik sta er heel dubbel in”, zegt huurder Jürgen Romeling. „Het is aan de ene kant een morele overwinning. We hebben gelijk gekregen dat deze huizen echt in slechte staat verkeren. Maar ze blijven ontkennen dat ze ons een vergoeding schuldig zijn. Ik vind dat Woongroep Marenland een gebaar naar ons moet maken.”

Een vergoeding zit er niet in, zegt Finkielsztajn. „De mensen hoeven hier nu niet te blijven wonen. Ze mogen al verhuizen.” Wel wordt de schimmel schoongemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu