Bewoners van de schimmelwoningen in Appingedam zijn blij voor 'vergeten hoekje', maar willen zelf ook duidelijkheid

Zo'n twintig huurders van de schimmelwoningen in Appingedam brachten op 16 december een bezoek aan het kantoor van Woongroep Marenland. Links zit huurder Marcel Dijkema, in het midden Jürgen Romeling en rechts Marenland-directeur Gerke Brouwer. Foto: Bram Noordhuis

‘Nou ja zeg’, dacht Marcel Dijkema uit Appingedam toen hij het nieuws hoorde over de 337 woningen in de wijk Opwierde die alsnog tegen de vlakte gaan in het kader van de versterking. „En wij dan?”

Dijkema woont in de Gerrit Raapstraat in Appingedam. De huizen in zijn straat en de naastgelegen Pieter Veningastraat verkeren in slechte staat. Jarenlang was onduidelijk of ze gesloopt of versterkt moesten worden vanwege de aardbevingen. En al die tijd heeft eigenaar Woongroep Marenland geen onderhoud gepleegd.

Tocht, schimmel en kou

Dat leidde tot grote problemen voor de bewoners. De huizen tochten, er groeit schimmel op de muren en ze zijn niet warm te krijgen. Vorig jaar togen ongeveer twintig huurders van deze schimmelwoningen naar het hoofdkantoor van Marenland met een stapel handtekeningen en een lijst klachten. Directeur Gerke Brouwer bood toen zijn excuses aan en beloofde snel meer duidelijkheid over de toekomst van de woningen.

Die duidelijkheid is er nog niet. Wel bood de wooncorporatie de mogelijkheid om bijvoorbeeld de schimmel in de huizen te laten verwijderen. Ondertussen staan steeds meer huizen in de twee straten leeg, omdat mensen met tijdelijke huurcontracten voor oktober 2020 moeten verhuizen. Sommige worden via antikraakorganisatie CareX verhuurd.

‘Wij voeren al veel langer actie’

„Nu hoorden we woensdag dat bewoners van ‘het vergeten hoekje’ in Opwierde nieuwe huizen krijgen. Dit was het perfecte moment om onze straten mee te nemen in de nieuwe plannen. Maar wij horen niets. Terwijl wij veel eerder zijn begonnen met actie voeren.”

Hij benadrukt dat hij blij is voor de mensen in ‘het vergeten hoekje’ van Appingedam. „Echt, het is die mensen gegund. Maar we hebben hier wel het gevoel dat we keihard worden genegeerd. Zowel door Marenland als door de Damster politiek.”

Het ‘vergeten hoekje’ van Appingedam

Het Hart van Opwierde, negen straten in de Damster wijk waarover lange tijd onduidelijkheid bestond, kreeg woensdag te horen dat de 337 woningen toch gesloopt en herbouwd worden. Om de negen straten heen was dat namelijk al volop aan de gang. Even leek het erop dat het Hart van Opwierde vergeten zouden worden. De bewoners voerden op allerlei verschillende manieren actie om dat te voorkomen.

„Maar onze situatie verschilt niet zoveel met die van hun”, zegt Dijkema. „Ook om ons heen wordt volop gesloopt en herbouwd. Kijk alleen maar naar de Emmastraat, de Patrimoniumstraat en de Fokko Ukenalaan. Allemaal nieuwbouw.”

Marenland komt maandag met een update

Directeur Gerke Brouwer was woensdag bij de bekendmaking van de sloopplannen in het Hart van Opwierde aanwezig. Hij stelde dat de Pieter Veningastraat en de Gerrit Raapstraat losstaan van de woningen in ‘het vergeten hoekje’. „We zijn ook nog steeds met de bewoners in die twee straten in gesprek.”

Woongroep Marenland stuurt maandag brieven naar de bewoners van de twee straten in Appingedam. Wat daarin staat, wil de woordvoerder nog niet zeggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu