Bewoners van het Pepergasthuis protesteren tegen verkoop: 'Het valt in de handen van het grote kapitaal'

Bewoners en betrokkenen van het Pepergasthuis in Groningen demonstreren tegen de verkoop van het gebouw. Foto: Duncan Wijting

Ruim twintig betrokkenen protesteerden maandag tegen de verkoop van het monumentale Pepergasthuis in Groningen. Ze willen voorkomen dat het pand wordt verkocht aan een particuliere vastgoedondernemer.

‘Het klopt wel, maar het deugt niet’, ‘Eredienst... van het geld?!’ en ‘Gebouwd voor de armen, nu voor de rijken’. Het zijn de leuzen die de protestborden sieren van ruim twintig bewoners, kerkgangers en andere betrokkenen van het Pepergasthuis in Groningen. Ze zijn op weg naar de hoorzitting aan het Cascadeplein die twee uur later plaatsvindt.

‘Een van de oudste hofjes van Groningen’

Die hoorzitting, waarin de gemeente Groningen tegenover woningcorporatie Lefier staat, moet duidelijkheid verschaffen over de verkoop van het Pepergasthuis aan vastgoedondernemer Jan Berry Drenth. Lefier wil van het monumentale pand af, omdat de onderhoudskosten oplopen. De gemeente is het niet eens met de voorwaarden in de koopovereenkomst tussen Drenth en Lefier.

Daarnaast vrezen de huidige bewoners van de 29 sociale huurwoningen en de gebruikers van het kerkje, De Peper, dat de nieuwe eigenaar het historische karakter van het zeshonderd jaar oude gebouw geen recht zal doen en dat het sociale karakter van het gasthuis verdwijnt.

„Het Pepergasthuis is één van de oudste hofjes van Groningen”, zegt woordvoerder Hans Tulp van de stichting Oecumenische Vieringen Groningen. „Het is van de gekke dat de woningen en de kerk worden verbouwd tot short-stays en appartementen.”

Ook Bram de Vink, die het woord voert namens de bewoners, is verontwaardigd over de op handen zijnde verkoop. „Het Pepergasthuis is vanuit een sociale en godsdienstige achtergrond gesticht. Het wordt straks gebruikt voor geld en winst. Dat is honderd procent tegen de oorspronkelijke bedoeling van het gebouw.”

‘Erfgoed van iedereen’

De route van het protest loopt door de Peperstraat, via het Zuiderdiep en het Emmaplein, naar het Cascadeplein. Op het Cascadeplein houden de demonstranten halt voor de ingang, in afwachting van het moment dat ze naar binnen mogen. De koude wind en stromende regen drukken de motivatie van de demonstranten niet.

„Het is niet aan de rijken om te bepalen wat er met het pand gebeurt”, zegt actievoerder Annemieke Boomstra vanonder een grote, rode paraplu. „Ik ga graag naar de kerk in het Pepergasthuis, samen met mijn hondje. Die valt nu in handen van het grote kapitaal.”

Onder een afdakje schuilt mede-actievoerder Marijke van der Hel voor de regen. Ze omschrijft zichzelf als een erfgoedliefhebber. Ook zij is verontwaardigd dat het misschien particulier bezit wordt.

„Het gebouw wordt geroofd door het grote geld. Lefier verkoopt ons erfgoed en dat van mijn kinderen en kleinkinderen. Van iedereen.” De geschiedenis van het gebouw maakt het Pepergasthuis bijzonder, vindt Van der Hel. „Het is een groene, rustige oase in de stad, waar je even stil kunt staan. Het brengt je terug naar een tijd die er niet meer is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu