Bewoners van noodopvang in Zuidbroek demonstreren met spandoeken: 'HELP' en 'We rekenen op uw menselijkheid'

Bewoners van de noodopvang in Zuidbroek demonstreren tegen slechte omstandigheden.

Bewoners van de noodopvang in Zuidbroek demonstreren tegen slechte omstandigheden. Foto: Harry Tielman

Ongeveer zeventig bewoners van de noodopvang in de Eurohal in Zuidbroek demonstreerden woensdagmiddag voor betere leefomstandigheden. De groep stond buiten met spandoeken en borden.

‘HELP #SOS’ en ‘Aan de goede Nederlanders. We rekenen op uw menselijkheid om onze eisen te horen’, viel er te lezen op de borden en spandoeken.

Bewoners van de opvang worden wanhopig van de lange wachtlijsten bij de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Sommigen zitten al maanden in de noodopvang zonder dat ze een gesprek hebben gevoerd.

De leefomstandigheden in de noodopvang in Zuidbroek zijn slecht. Dagblad van het Noorden berichtte eerder al over de omstandigheden in de opvang. Velen zaten destijds met acht mensen in één kamer. Dit leidde tot opstootjes. Bovendien klagen veel bewoners over muizen in hun kamers.

Een woordvoerder van Vluchtelingenwerk noemde het toen ‘een rotlocatie’. „Er is geen privacy en de hal is niet gebouwd om in te wonen, zeker niet voor zo’n grote groep mensen.” Ook het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers) moest erkennen dat de situatie in de noodopvang niet ideaal is.

Geen zonlicht en geen privacy

Abdulhamid (19) uit Idlib was woensdag een van de demonstranten. Hij leert Nederlands via lessen op YouTube, maar wil graag lesboeken.

In het Nederlands zegt hij: ,,Ik vraag niet om dure kleren, maar om boeken om Nederlands te leren’’, zei hij. ,,Dat is al te duur”. Hij kwam vijf maanden geleden in Nederland aan. „Ik heb al wel een gesprek gehad met de IND, maar heel veel mensen hier nog niet.”

Abdul, uit Damascus noemt de opvang een ‘open gevangenis.’ ,,Er is geen zonlicht, geen frisse lucht en geen privacy. Dit is niet gemaakt om in te wonen.”