Bewoners 'vergeten hoekje' Opwierde willen duidelijkheid over versterking: 'We wachten al jaren'

In de wijk Opwierde in Appingedam is de sloop van honderden woningen gestart. Foto: Gea van Loon

Bewoners van de drive-inwoningen in onder meer de Wethouder Huismanlaan keken vreemd op van het plan voor de versterking van Appingedam. In januari 2021 zijn er wisselwoningen voor hen gereserveerd, maar zij weten nog helemaal niet wat er met hun woning gaat gebeuren.

Het is een beetje het vergeten hoekje van de wijk Opwierde in Appingedam. Althans, zo voelen de bewoners zich. Het gaat om de Damsters in de Wethouder Huismanlaan, de Secretaris Hulscherlaan en de A.T. Voslaan. Om die drie straten heen worden honderden huizen gesloopt en herbouwd, terwijl zij nog steeds niet weten wat er met hun huizen gebeurt.

Donderdagavond staat het plan van aanpak voor de versterking op de agenda van de raadsvergadering in Appingedam. Dat plan heeft voor aardig wat reuring gezorgd onder de bewoners van dat ‘vergeten hoekje’.

„Tot onze grote verbazing staat er in de bijlage dat er in 2021 wisselwoningen gereserveerd voor de bewoners van de drive-inwoningen”, zegt Richard Hoekstra. Hij woont in een ‘gewoon huis’ in de Secretaris Hulscherlaan. „Betekent dit dat die huizen tegen de vlakte gaan? En wanneer? En de gewone huizen dan? Want die staan er ook.”

Alvast gereserveerd

Wethouder Annalies Usmany kan zich de onrust wel voorstellen. „Inwoners moeten lang wachten op het versterkingsadvies. Het reserveren van wisselwoningen is een voorzorgsmaatregel. Mocht blijken dat bewoners uit hun woning moeten, dan moeten we wel voldoende geanticipeerd hebben op wisselwoningen en ze nu dus al reserveren”, zegt Usmany.

Wat er met de woningen moet gebeuren die een licht verhoogd risico hebben, is écht nog niet bekend. „De beoordelingen hiervan zijn er nog niet. Voor de drive-in woningen weten we wel dat zij volgens het HRA-model onder het verhoogde risico vallen. De beoordelingen worden binnenkort gedeeld met de bewoners.” Het HRA-model is het computermodel dat berekent of huizen veilig zijn of niet.

Onrust onder bewoners

Volgens Hoekstra is het vooral vervelend dat de bewoners zo slecht op de hoogte worden gehouden. „Daarom schrikken we ook van dit soort dingen. Veel van ons hebben hier ook echt slecht van geslapen, om vervolgens hartstikke vroeg gewekt te worden door de werkzaamheden aan de overkant, waar wel besloten is de huizen plat te gooien en nieuw te bouwen.”

Bij de raadsvergadering in maart sprak Cindy Looyé-Sinnema namens de bewoners van de drie straten in. Ze drong er bij de raadsleden en het college op aan om snel met duidelijkheid over de versterking in hun straten te komen. Wethouder Usmany beloofde toen dat er binnenkort een informatieavond wordt georganiseerd voor de bewoners. Die belofte moet nog worden ingelost.

Looyé-Sinnema laat weten dat de groep zich heeft verenigd in een buurtcollectief die de naam #EnWijDan draagt. „De organisatie is in handen van 9 mensen, maar inmiddels heeft het grootste deel van de buurt zich bij ons aangesloten.”

Zij hebben gezamenlijk een brief naar de raad gestuurd waarin ze nogmaals vragen om duidelijkheid. „Wij willen ook veilig en duurzaam kunnen wonen zodat er voor ons ook een toekomst in in de wijk Opwierde. Maar nu krijgen we steeds meer het gevoel dat wij in het ‘vergeten’ stukje van Opwierde wonen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu