Bewoners zijn klaar met de gevaarlijke containerwoningen bij het Stadsstrand van Groningen. Spontaan brand door 'ontwerpfout', verkeerde energielabels en een lachgasgroothandel

In toenemende mate worden studenten ondergebracht in containerwoningen. Foto: Archief DvhN

Bij slecht weer veranderen de meterkasten van de containerwoningen aan de Vrydemalaan in gevaarlijke watervallen. Brand breekt spontaan uit door een ‘ontwerpfout’. Vanuit een van de studio’s wordt lachgas gedeald. In de zomer wordt het bloedheet, in de winter ijskoud, terwijl de woningen op papier extreem energiezuinig zijn. De bewoners van de wooncontainers zijn er klaar mee.

De containers zouden eind vorig decennium plaatsmaken voor wat anders. Dat was het plan. Maar is niet gebeurd. De containers zijn berucht in de sociale huursector. „Wanneer je ingeschreven staat zijn dit de eerste woningen waar je kans op maakt,” vertelt studiobewoner Daniël Bron. „Ik heb zelf een uitkering en kan dus geen kant op.”

Kortsluiting en brand

Zondag 20 februari brak brand uit in een van de woningen. Door de storm en het vele hemelwater wat daarmee gepaard ging, ontstond kortsluiting in een meterkast. „Ik voel me niet meer veilig,” vertelt een bewoonster. En daar zijn er meer van. Op de besloten Facebookpagina worden de frustraties volop gedeeld. Jan Drenth, directeur onderhoud van Nijestee, beseft dat het een heftige gebeurtenis is geweest voor bewoners en omwonenden: „Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.”

Vanwege brandschade werden drie woningen ontruimd. De bewoners zijn tot op het moment van schrijven in een hotel ondergebracht. Zij zijn niet de enigen. Door de hevige storm is regenwater tussen de studio’s en in diverse meterkasten terechtgekomen. Uit voorzorg zijn die woningen afgesloten van stroom en preventief worden alle meterkasten gecontroleerd. Ook die bewoners zijn elders ondergebracht.

Ontwerpfout

Ook in andere containers dreigde het mis te gaan in de meterkast. „De stekker van de verwarming zat in een stekkerdoos in de meterkast,” vertelt een bewoonster. „Die is gevallen; erg stabiel was het allemaal niet. De kabels kwamen hierdoor onder spanning te staan, wat kortsluiting heeft veroorzaakt met de thermostaat. Ze spreken over een ontwerpfout. Ik snap niet hoe dat kan. Ik heb inmiddels weer stroom en er komt iemand om met de verwarming te helpen.”

De zorgen onder bewoners zijn groot. „We snappen dat,” aldus Drenth. „Onze mensen zijn op allerlei manieren bezig voor en met deze bewoners.”

Vies, schimmel en nat

Dat klopt. Al dagen rijden busjes van Nijestee af en aan bij de woningen. Bewoners erkennen dat de verhuurder in actie komt. Zo vertelt eentje: „Ik werd gisteren gebeld dat ik een compensatie van 150 euro zou krijgen voor de dagen dat ik niet in mijn studio kon. Dat is dan wel weer netjes.”

„Maar er was heel veel onduidelijk,” vervolgt ze. „Maandagavond was ik snel spulletjes aan het inpakken en kwamen er opeens controleurs binnen. Ze constateerden dat er lekkage was, maar vertelden dat ze er niets aan gingen doen. Heel apart.”

Ook Daniël heeft lekkage in de meterkast. „Al vijf verschillende monteurs heb ik voorbij zien komen. Het is hier vies, schimmelig en nat. Niet handig in een meterkast.” Sterker: bij elke pittige regenbui lijkt het raak. Ook de volgende donderdag. Een andere bewoner pent: ‘Ik kom net thuis en heb geen stroom. Mijn meterkast is doorweekt.’

Een andere bewoner, die inmiddels vertrokken is uit de container, heeft een vergelijkbaar verhaal: „Ze hebben mij vier maanden lang met lekkage in de meterkast laten zitten. De meterkast was zelfs brandgevaarlijk verklaard door het roesten. Het rook ook constant naar verbrand plastic in mijn huis. Nijestee zei tegen mij: ‘Je doet er maar een vuilniszak omheen bij regen en bij brand 112 bellen.’ Daarnaast was ik vanwege de lekkage verplicht de meterkast uit te doen wanneer ik de stroom niet gebruikte.”

Energie-indexen?

Naast de problemen met natte meterkasten en de brand speelt er meer aan de Vrydemalaan. Neem bijvoorbeeld het klimaat in de studio’s. ‘s Winters krijgen bewoners hun huis niet warm gestookt en schaffen ze elektrische kachels aan. In de zomer wordt het zomaar 45 graden.

Dat is op zich niet gek bij wooncontainers, die zijn doorgaans niet erg energiezuinig. Wat het opmerkelijk maakt, is de energie-index van de woningen. Volgens het officiële register, waar het puntensysteem (dat de huurprijs bepaalt) voor een groot deel op leunt, zijn het erg zuinige woningen met index van 0,86. Goed voor label A met gouden rand.

Label A in tochtige containers?

Om dat label te krijgen moeten de woningen een zeer laag energieverbruik hebben. Dat kan worden bereikt door goede isolatie in combinatie met een moderne HR-ketel en bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. Volgens Energielabelprijzen.nl zijn de voordelen van het A-label lage maandlasten en een constante aangename temperatuur (geen tocht en kou). Daar is absoluut geen sprake van in de containerwoningen.

En toch label A met een zeer lage index. Bewoners moeten wettelijk gezien veel meer huur betalen voor een energiezuinige woning. Hoe lager het label, hoe hoger de huur. Dat verschil kan oplopen tot ruim honderd euro per maand.

Reactie Nijestee op energie-label

Drenth betreurt dat wij voorzichtig tot de conclusie komen dat de indexen niet kloppen. „We gaan het zo snel mogelijk uitzoeken, maar dat kost tijd. We zijn nu druk bezig met de afwikkeling van de stormschade en daardoor ontstane lekkages. Daar willen we de bewoners zo goed mogelijk bij helpen. Ik kan alvast wel zeggen dat de energielabels door een onafhankelijk en gecertificeerd bedrijf worden vastgesteld en zijn gebonden aan richtlijnen. Als blijkt dat er zaken onjuist zijn, dan zetten we dit uiteraard recht.”

Opslag gevaarlijke stoffen

Dan is er de overlast die bewoners ervaren van een dealer. Een medebewoner bouwt vanuit de container een lachgas-imperium op en gebruikt zijn woning als magazijn. Daarover is meerdere keren aan de bel getrokken, bij zowel de politie als de verhuurder. Zo stuurt een bewoner op 31 oktober een boze mail naar de directie van Nijestee met als onderwerp: ‘Overlast, opslag gevaarlijke stoffen en vermoedelijke handel in lachgas’.

Gevlucht uit de woning vanwege onveilige situatie met lachgas

In het schrijven stipt de bewoner aan dat hij al meermalen melding heeft gemaakt over zijn in lachgas handelende buurman. „Hij heeft grote hoeveelheden in opslag. Dit zorgt voor veel geluidsoverlast ’s nachts en overdag, zowel in het weekend als doordeweeks. Afgelopen vrijdagavond trof ik een grote hoeveelheid gasflessen aan bij de entree van het woonblok. Dit was een deel van wat al naar binnen was vervoerd. De totale hoeveelheid bleek tot mijn grote schrik nog groter. Daarom ben ik uit mijn eigen woning gevlucht.”

Samen met zijn zus zag hij hoe de flessen uit een busje in de woning werden geladen. „We hoorden van de bewoner die de flessen in ontvangst nam dat het om 42 gasflessen ging. Zelf hebben we 26 geteld en we vermoeden dat in de woning nog veel meer flessen staan.” Om het bewijs vast te leggen, filmde de huurder het hele gebeuren. Dat kwam hem en zijn zus op de nodige intimidaties te staan. „Uiteindelijk zette hij de intimidatie niet om in actie, maar wij zijn alsnog snel weggegaan om escalatie te voorkomen. Daarna hebben wij 112 gebeld.”

Jurisprudentie

„Maar de politie zei dat ze niks konden doen in verband met mazen in de wet”, vertelt de bewoner. „Het was aan de gemeente, zeiden ze.” Maar ook bij het stadhuis vangt de huurder, naar eigen zeggen, bot. „Volgens de gemeente konden zij ook niks doen vanwege brakke wetgeving. Nijestee zegt wel druk te zijn met een oplossing, maar daar heb ik geen vertrouwen in. Ze wisten voor 31 oktober al van de grote hoeveelheden lachgas. We zijn een brand en vier maanden verder en hij heeft nog steeds veel lachgas in huis. Ik heb uit wanhoop daarom woonurgentie aangevraagd. Maar volgens de verhuurder is de overlast die ik ervaar daar niet voldoende voor.”

Hij stuurt bij de mail naar Nijestee een lading documenten en een uitspraak van de rechter. Daaruit blijkt dat lachgas een oxiderend gas is. „Dat betekent dat het gas brand kan veroorzaken en verbranding van brandbare stoffen kan versterken. Bovendien bevatten lachgascilinders gas onder druk en dat kan bij verwarming ontploffen. Lachgas is om die reden ook opgenomen in de door de Europese Unie gehanteerde lijsten van gevaarlijke stoffen.”

Rechter vindt dat corporaties moeten optreden tegen lachgas

De bewoner heeft, naar eigen zeggen, dus weinig terugkoppeling gehad over de melding. Tegenover ons verstrekt Nijestee, bij monde van Drenth, meer informatie. Hoewel hij vanwege privacy niet te veel in detail kan gaan, vertelt hij dat Nijestee er druk mee bezig is. „In overleg met politie en andere maatschappelijke organisaties ondernemen we juridische stappen. Dat is echter een traject dat tijd nodig heeft.”

Hans Coenraads, woordvoerder van het stadhuis, meldt daarnaast dat milieu-inspecteurs van gemeente ter plekke zijn geweest na een melding. „Maar daar hebben ze geen dusdanige hoeveelheid lachgas aangetroffen dat het op basis van de milieuwetgeving niet mag.”

Nieuws

menu