Bezetting Stadhuis thuishulpen mislukt

Demonstratie TSN. Foto DVHN

Zo'n honderd thuishulpen van het bijna-failliete TSN en actievoerders van de FNV hebben donderdagmiddag geprobeerd het stadhuis van Groningen te bezetten uit protest tegen het beleid over de huishoudelijke thuiszorg. 

Een delegatie van de FNV was tegen 14 uur in overleg met wethouder Ton Schroor en zetten de voordeur op een kier. De actievoerende vrouwen kwamen snel de trap van het stadhuis op maar werden bij de deur tegengehouden door een bode en een politieagent.

Een van de thuishulpen die bijna haar baan kwijt is, Betsy Venema uit Hoogezand, had haar been al binnen toen ze naar eigen zeggen vrij ruw werd weggeduwd. ,,Ik werd zo hard geduwd dat ik achterover viel. Gelukkig stonden er allemaal andere vrouwen achter me, anders was ik echt gevallen'', zegt ze.

Vakbondsbestuurder Riek van Kampen stond ook in het gedrang en zei het te betreuren dat de gemeente de dames niet binnen liet. ,,Dit zijn hele nette vrouwen die echt niets kapot gaan maken maar gewoon hun ernstige zorgen willen uiten.'' De groep liep vervolgens naar de Grote Markt, maakte een rondje en probeerde daarna bij het Gemeentelijk Informatiecentrum binnen te komen. Ook daar gingen de deuren meteen op slot.

,,We willen alleen een vergunning om te demonstreren aanvragen'', probeerde Van Kampen nog. Ook andere deuren van het gemeenteloket gingen dicht. Daarna gingen de demonstranten maar koffie drinken bij de Drie Gezusters.

Gemeentewoordvoerder Niko Beets zegt dat het gemeentebestuur weliswaar alle begrip heeft voor de actie. ,,Maar uit oogpunt van openbare orde en veiligheid moesten we ze wel weigeren. De actie was niet aangekondigd. Een spontane bezetting op deze manier toestaan leek ons niet verstandig.'' 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu