Bezoek kringloop groeit fors

Foto: Archief DvhN

De vijf kringloopwinkels van Wedeka kregen vorig jaar ruim 333.000 bezoekers over de vloer. Een explosieve groei ten opzichte van 2014, toen de teller stopte bij ruim 200.000.

De cijfers werden gisteren bekendgemaakt door Harry ten Hof, die bij het werkvoorzieningschap de leiding heeft over de kringloopwinkels. Die staan in Stadskanaal, Veendam, Ter Apel, Borger en Gasselternijveen.

Ten Hof toonde zich zeer verheugd over de groei. ,,Van het totaal aantal bezoekers hebben ruim 151.000 iets gekocht. Ook veel meer dan in 2014. De totale winkelomzet kwam zo boven een miljoen euro uit. Een stijging van vijf procent ten opzichte van 2014.''

Behoefte aan goedkopere artikelen

Ten Hof geeft meerdere verklaringen voor de groei. ,,Zo wordt onze naamsbekendheid steeds groter, maar de groei geeft vooral aan dat in Oost-Groningen veel mensen het niet zo breed hebben en dat de behoefte aan goedkopere artikelen heel groot is.''

Vooral de vraag naar tweedehands kleding neemt toe. In 2014 was de kledingverkoop goed voor een derde van de winkelomzet, vorig jaar was dat 40 procent. Ten Hof: ,,Kleding is een betrekkelijk duur artikel, veel mensen kiezen voor een kledingstuk uit de kringloopwinkel. Want ook die zijn prima.''

De tweedehands kleding wordt samen met andere artikelen – bijvoorbeeld afgedankt huisraad – met vrachtauto's bij particulieren en instellingen opgehaald. Ook worden spullen bij de winkels ingeleverd.

Zorgen

De groei van het aantal bezoekers betekent dat de 75 medewerkers van de winkels het steeds drukker krijgen. De meeste medewerkers zijn in dienst van Wedeka. ,,Er werken bij ons ook mensen met een uitkering die op deze manier hun arbeidsritme houden'', vertelt Ten Hof.

Hij gaat ervan uit dat de drukte ook in 2016 aanhoudt of zelfs toeneemt. Als hij nog verder vooruit kijkt, doemen wel zorgen op. In het door Oost-Groninger gemeenten gesloten Akkoord van Westerlee staat dat de werkvoorzieningschappen Wedeka en Synergon in 2018 worden opgeheven en opgaan in een nieuwe organisatie. Het is nog niet bekend welke gevolgen dat voor kringloopwinkels heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu