Bezoekers ReitdiepPOP trekken zich niks aan van het slechte weer

Het optreden van Van De Straat bij ReitdiepPOP in 2017. Foto: Archief Peter Wassing

Duizenden bezoekers togen afgelopen weekend naar Reitdiephaven. De regen weerhield hen er niet van om te genieten van drie dagen ReitdiepPOP.

Organisator Patrick Wijninga is blij en verbaasd. Blij, omdat er duizenden mensen naar het driedaagse festival kwamen. Maar verbaasd over de weerbarstigheid van het publiek, dat juist naar de betaalde delen van ReitdiepPOP kwam en minder naar de gratis optredens. Wie had dat van tevoren kunnen bedenken. ,,Voor vrijdag- en zondagavond moesten de mensen kaarten kopen. In totaal hebben we rond de 1400 verkocht’’, zegt Wijninga.

Slecht weer

Op zaterdag was alles gratis en waren er naast de kinderactiviteiten tot in de avond optredens van meer en minder bekende bands. ,,Die avond trok veel minder mensen dan wij hadden verwacht. Het publiek ging rond etenstijd naar huis en te weinig bezoekers kwamen terug. Daar gaan we volgend jaar over nadenken.’’

Het festival begon vrijdagavond met slecht weer. De organisatie regelde een transparante tent om droog te staan en toch het mooie plaatje van de Reitdiephaven te behouden. De tent bood onderdak tijdens de heftige buien. ,,En als het even weer droog was, gingen de bezoekers meteen naar voren om vlak voor het podium uit hun dak te gaan. Supertof’’, aldus Wijninga.

Groningstalig

Zondag stond het Groningstalige genre centraal, gecombineerd met een braderie langs het water. Ouders met kinderen, studenten (net wakker), buurtbewoners en liefhebbers van het Groningse lied verzamelden zich voor het podium waar onder anderen de band Van De Straat optrad, evenals de Provinciale Brassband met de zangers Alex Vissering, Erwin de Vries en Jan Henk de Groot.

De bezoekers kregen wel een polsbandje, maar de optredens waren voor niks. Eigen eten en drinken mocht niet binnen de hekken. ,,We willen het liefst dat de hekken verdwijnen’’, zegt Wijninga. ,,Maar we hebben de eigen horeca-omzet nodig om het evenement grotendeels gratis te houden.’'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu