Biblionet Groningen scoort met afhaalboeken in coronatijd: 'het lezen is herontdekt'

Het gaat goed met de afhaal- en brengservice van Biblionet. De Groninger aanpak geldt landelijk zelfs als voorbeeld. ,,Het lezen is herontdekt.’’

Bibliotheekmedewerker Mees van ‘t Veer zet in Veendam de gereserveerde boeken klaar

Bibliotheekmedewerker Mees van ‘t Veer zet in Veendam de gereserveerde boeken klaar Biblionet Groningen.

,,We waren de eerste bibliotheekinstelling die het op deze manier voor de hele provincie geregeld had’’, zegt Grieteke Pietersen van Biblionet. Dat is de overkoepelende organisatie van 37 bibliotheken in nagenoeg heel de provincie Groningen. In de gemeente Groningen is de organisatie in handen van Forumbibliotheken.

,,Onze gezamenlijke aanpak trok belangstelling uit het hele land. Haarlemmermeer meldde zich, collega’s uit Utrecht en Drenthe en ga zo door’’, stelt Pietersen.

Duimen omhoog

,,De opgezette services worden zeer gewaardeerd. Dat blijkt niet alleen uit de uitleencijfers, maar ook uit de reacties die we van onze klanten ontvangen.’’ Zo melden medewerkers van de ’bezorgdienst’ veel dankbetuigingen vanuit de deuropening en duimen-omhoog, veilig opgestoken vanachter het vensterglas.

Vooral tijdens de eerste lockdown scoorde Biblionet Groningen landelijk het hoogst met het, via de afhaal- en bezorgservice, uitgeleende aantal boeken.

,,Van 16 maart tot en met 14 mei leenden we toch zo’n 56.000 boeken uit. Dat is 17 procent van wat er onder normale omstandigheden wordt uitgeleend. Noord- en Zuid-Holland volgden met 15,6 procent’’, weet Pietersen.

Bezorgservice

,,4.090 leden hebben 6.592 aanvraagformulieren voor de extra service ingevuld. Een derde van hen heeft verschillende keren boeken aangevraagd. Zeker 533 mensen maakten gebruik van de bezorgservice. Die is vooral voor mensen die niet in staat zijn of het niet aandurven naar de afhaalbibliotheek te komen. ,,Mensen soms ook die geen beroep kunnen doen op een mantelzorger of naaste in de buurt.’’

Ze vertelt van een medewerker die langsging bij een echtpaar van in de 90. Een dochter en een kleindochter hadden contact gezocht. Ze vroegen grote letter boeken. ,,De oude mevrouw reageerde heel blij. Ze wist niets van de actie. Toen de boeken werden afgeleverd zat ze al achter het raam te wachten en zwaaide ze uitbundig.

Lichtpunt

Pietersen: ,,Ze vertelde dat ze met het laatste boek bezig was en alleen ‘s avonds las om niet te snel door het boek heen te gaan. De collega was echt ontroerd en vond het fijn om deze mensen in deze moeilijke tijd toch een lichtpunt te brengen. ‘’

Wat er vooral uitgeleend wordt en aan wie? ,,Dat is op alle gebieden heel divers. Veel kinderboeken of boeken voor school, veel spannende boeken, romans, literatuur. Jong en oud doet mee. De hele dagen series kijken en gamen verveelt gauw. Het lezen is herontdekt en opnieuw gewaardeerd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu