Bij de boosterlocaties in Groningen en Drenthe loopt het soepel, al is er soms wel wat irritatie. 'Mensen hebben stress. Alleen reageer het nou niet af op een ander die er ook niks aan kan doen'

Bij de ingang in Veendam staat het toch duidelijk: U moet een afspraak hebben. foto DvhN

Wij doen niet aan inloop voor het boostervaccin. U moet een afspraak hebben. Het staat overal te lezen bij de priklocaties van de GGD in Scheemda en Veendam. ,,En toch komen er mensen zonder afspraak. En ja, soms worden die ook wel eens een beetje boos. Maar verreweg de meeste mensen zijn vriendelijk. Eigenlijk is dit een lekkere dienst’’, zegt verkeersregelaar en beveiliger Peter Vreugendenhil uit Musselkanaal.

Met zijn team staat hij woensdag in Scheemda. Volgende week werkt hij aan de Zwaaikom in Veendam. Een andere keer bij de priklocatie aan de Osloweg in Groningen. Zo druk als het daar is (mensen staan heel lang in de rij) , zo (relatief) rustig is het in Scheemda.

,,In de rij hoeven mensen hier niet te staan. Het prikken loopt gesmeerd. Het prikteam en de beheerder van de hal zijn toppers. Het is wel druk. Zeker. Het is de hele dag een komen en gaan van auto’s. Maar het gaat soepeltjes. Er is parkeerruimte genoeg. ‘’

Mensen komen niet alleen uit Scheemda en directe omgeving. Er zijn er uit Stadskanaal, Muntendam, Delfzijl en zelfs uit Duitsland.

Gemoedelijker dan in Stad

De verkeersregelaars zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Mensen zwaaien als ze wegrijden, steken een duimpje op. ,,Dat is wel wat anders dan in Groningen’’, zegt verkeersregelaar Dik Huizing uit Groningen. ,,Je merkt wel verschil. In de stad hebben meer mensen een kort lontje. Vooral fietsers laten zich niet regelen. In Oost-Groningen is de sfeer gemoedelijker.’’

Toch lopen ook daar irritaties soms op. ,,Mensen komen zonder afspraak en willen geprikt worden. Ja, dat gaat dan niet’’, zegt Vreugdenhil.

,,Als mensen problemen hebben, boos worden of agressief, komen ze bij mij. Dan praat ik even met ze. Dan zorg ik dat ze stoom kunnen afblazen. Ik snap het wel. Mensen hebben stress. Alleen reageer het nou niet af op een ander die er ook niks aan kan doen.’’ En krijgen ze toch nog een onvertogen woord naar het hoofd geslingerd: ,,Ik heb een brede rug.’’

Aan de Zwaaikom in Veendam loopt het ook gesmeerd. Ook daar dezelfde ervaringen als in Scheemda. Mensen komen langs zonder afspraak (‘heb ik op Facebook gelezen dat het kan’). ,,En dan wil het wel eens knetteren’’, zegt een verkeersregelaar. ,,Niet dat het uit de klauwen loopt. Dat niet. Kalm blijven is het devies.’’

‘Des te eerder ik mijn boosterprik heb, des te liever’

Op de parkeerplaats wacht Jan Drewel uit Scheemda op zijn vrouw. hij had zich toch ook in eigen dorp kunnen laten prikken? ,,Ik heb voor de locatie gekozen waar ik het snelst terecht kon. En zo zijn er veel meer hier. Des te eerder ik mijn boosterprik heb, des te liever.’’

Het prikcentrum van de GGD in Zuidhorn draait als een tierelier en kent nauwelijks wachtrijen, zeggen voorbijgangers. Een echtpaar dat woensdagmorgen de boosterprik haalt, twee van de bijna 600 (de priklocatie is van 9 tot 16.30 uur open), steekt bij terugkeer bij de auto spontaan de duim omhoog.

,,We zijn amper 20 minuten weggeweest. Het ging perfect. Alle complimenten voor de mensen en de organisatie.’‘ Plek voor de auto is er op het parkeerterrein van voormalig zalencentrum Balk ook ruim voorhanden.

In die 20 minuten wandelden ze van de parkeerplaats naar de ingang, gingen door de administratieve molen, kregen de prik en wachtten een kwartier. Ondertussen brengen taxibusjes mensen die niet zelf naar de priklocatie -op steenworp afstand van het bus- en treinstation van Zuidhorn- kunnen reizen. De taxi’s kunnen pal voor de ingang in en uitstappen.

Op de vaccinatielocaties in Drenthe gaat alles voorspoedig

Op de vaccinatielocaties in Drenthe gaat alles voorspoedig. „Zolang er geen kink in de kabel komt, bijvoorbeeld door heel slecht weer waardoor mensen de weg niet op kunnen, loopt alles goed door”, zegt woordvoerder Bart Raaijmakers van GGD Drenthe. In Assen, bij hotel De Bonte Wever, is op sommige dagen zelfs ruimte om nog mensen te prikken die nog helemaal geen coronavaccinatie hebben gehad.

Aan de Eekhorstweg in Meppel rijden auto’s in een constante stroom het parkeerterrein op. Een GGD-medewerker fungeert even als verkeersregelaar, hij wisselt straks weer met een collega. En dat is maar goed ook, want het kwik zit nog onder nul. Voor elke auto die aankomt, vertrekt er ook weer eentje, dus het gaat hard. „Het was heel simpel”, zegt een dame vanuit haar auto. „We moesten wel even aan de telefoon hangen, anderhalve week terug, maar eenmaal hier ben je zo geholpen. Na twintig minuten was ik alweer buiten.”

Een stel uit Meppel hoeft niet met hun naam in de krant, maar het humeur is opperbest na hun boosterprik. „Het was leuk hoor”, schatert de man. „Zo gezellig dat we waarschijnlijk nog wel een keer terugkomen voor een vierde prik!” Zijn vrouw geeft hem een por in de zij. „Dat hoop ik toch niet, doe niet zo gek!”

Nieuws

menu