Bij tussen Kunst en Quiche in Den Andel wordt een kattenschilderij voor vernietiging behoed en hartige taart overvloedig genuttigd

In De Holm in Den Andel wordt zaterdag het evenement Tussen Kunst en Quiche gehouden. Dat is een knipoog naar het bekende tv-programma, waarbij ook oude en bijzondere objecten beoordeeld worden door een deskundig team. Maar in De Holm kan ondertussen genoten worden van - jawel - quiche.

In De Holm in Den Andel wordt zaterdag het evenement Tussen Kunst en Quiche gehouden. Dat is een knipoog naar het bekende tv-programma, waarbij ook oude en bijzondere objecten beoordeeld worden door een deskundig team. Maar in De Holm kan ondertussen genoten worden van - jawel - quiche. Foto: Anjo de Haan

Tussen Kunst en Quiche, dat is geen verschrijving, maar écht de naam van het jaarlijkse evenement in Den Andel. Ofwel: ouwe meuk taxeren en bladerdeeg happen. Dat concept trok zaterdag best wat bezoekers.

Voor het kijkbuisgevoel van het bekende snuisterijprogramma Tussen Kunst en Kitsch hoefden Groningers zaterdag niet ver te reizen. Voor deze keer waren ze welkom in De Holm, het buurthuis in Den Andel en tevens pleisterplaats voor dorpsgenoten en wandelaars van het Pronkjewailpad.

Je hoeft alleen de camera’s van omroep Avrotros er maar bij te denken. Over de tafels gaan grootmoeders juwelendoos, een geërfd panoramaschilderij en een pietepeuterig, halfvergaan stukje tin, gevonden in de aarde. Ja ja, er is veel moois te zien.

„Nogmaals, katten zijn een favoriet onderwerp. Ze zijn tijdloos.” Het zijn de woorden van archeoloog Cuno Koopstra (54), die een meegenomen schilderij op waarde probeert te schatten. De woorden zijn troostend bedoeld, want eigenlijk is het een levensgrote nepperd. Echt quiche, eh… kitsch. Een handgemaakte replica van het werk Tevredenheid van kattenschilder Henriëtte Ronner-Knip uit het jaar 1900.

‘Rijpen voor de kliko’

Eigenaar Benny Damminga (57) uit Baflo lijdt niet ernstig onder de constatering van Koopstra. Hij vindt het erfstuk van zijn zus – hoe zullen we het zeggen – aartslelijk. „Hij ligt bij ons al vijf jaar onder het bed te rijpen voor de kliko.”

Maar kunstverzamelaar en aardewerkspecialist Amy Kuiper (36) – Koopstra’s rechterhand – zou de vuilnisbak hier niet aanraden. ,,Dit is best verdienstelijk gedaan. Er zijn wel liefhebbers voor. Op een veilingswebsite als Catawiki kunnen liefhebbers tegen elkaar gaan opbieden. Een kopie kan best 400 euro opleveren.”

Volgende cliënt. Marjan Schut (53) uit Eenrum schuift aan. Een schilderij van haar ouders met een brug in Giethoorn van schilder C. Craak. Helaas ook voor haar: de heer Craak heeft geen hoge kunstenaarswaardering. „Maar ik vind het wel kundig gemaakt werk”, stelt Koopstra monter.

Een tandenstoker om zuinig op te zijn

Aan de tafels smikkelen bezoekers intussen van quiche met broccoli en spekjes of meer exotische edities waar pompoen, rode biet en blauwe kaas in zijn verwerkt.

Aan zo’n tafel zit ook Jan Zeinstra (49) uit Winsum, die zojuist langs deskundig edelsmid Bram van Huis geweest. Naast hem zit zijn zoontje die liever spelletjes op de telefoon speelt, dan zich te verdiepen in stoffige prullaria. Zeinstra klikt zijn juwelentrommel behoedzaam open en laat een zilveren kleinood zien dat lijkt op een speelgoedzwaardje in een schede. Wat blijkt? Het is een tandenstoker. „Daar moeten we zuinig op zijn.”

Flinke winst

Zijn vrouw is hobbymatig kringloopverzamelaar. „In Winsum vond ze ooit designstoelen voor 15 euro per stuk. Ze belde me meteen op: ‘Je moet hier nú heenkomen met de auto’. We hebben ze via Marktplaats dik verkocht, honderden euro’s. De stoelen waren nieuw iets van 2500 euro per stuk.”

Voor de meesten is dit een heerlijk uitstapje. Echt grote schatten worden er dan misschien niet ontdekt, maar weten of iets eindelijk bij het grofvuil kan, is toch zeker ook wat waard? Het gaat in Den Andel dan ook niet zo zeer om de harde pegels. Of zoals een van de aanwezigen direct na binnenkomst zegt: „Ik vind dit wel heel grappig. Kunst en quiche, hoe bedenk je het, hè?”