Bijna 6000 keer protest tegen hoger afvaltarief in Westerkwartier

Hendrika van der Velde uit Tolbert (hier bij een compostbult in eigen tuin) nam het initiatief voor de protestactie. Foto: Koos Bijlsma

Een petitie tegen de verhoging van de afvalstoffenheffing in de gemeente Westerkwartier leverde bijna zesduizend steunbetuigingen op.

De uitslag van de online actie werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een digitale raadsvergadering. De petitie is een initiatief van Henderika van der Velde uit Tolbert. Zij vindt het een teken aan de wand dat liefst 20 procent van de ingezetenen van de gemeente zich tegen de forse verhoging keert.

‘Extreme verhoging’

Met name het vastrecht is verhoogd met circa 30 procent. Voor groenafval, dat tot voor kort gratis kon worden ingebracht, moet vanaf dit jaar worden betaald. Volgens Van der Velde komt de in haar ogen extreme verhoging van het tarief voort uit het feit dat de gemeente halsstarrig vasthoudt aan inzameling van afval in gescheiden afvalstromen.

Stem burgemeester valt weg

De eerste digitale raadsvergadering in coronatijd verliep niet zonder slag of stoot. Vooral het begin van de bijeenkomst verliep chaotisch toen alle raadsleden van hun aanwezigheid blijk moesten geven. Hiervoor werden de microfoons van alle 33 raadsleden opengezet. Prompt viel het stemgeluid van burgemeester Ard van der Tuuk als voorzitter van de gemeenteraad weg. De regie slaagde er even later in om de technische problemen te verhelpen.

‘Houd elkaar vast!’

Aan het begin van de raadsvergadering stond de burgemeester stil bij ,,de bijzondere tijden die we op dit moment doormaken. Wie had vijf weken geleden gedacht dat we nu in zo’n enorme crisis zouden zitten?’’ De burgemeester deed de oproep: ,,Houd elkaar vast. Geef elkaar veel liefde en houd vooral vol!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu