Bijna dertig, en dan? Journalisten Patriecia Kolthof en Lidian Boelens maken een podcast over de illustere leeftijd

Het dertigersdilemma, dolende dertigers, de dertigersdip. Dertig worden is blijkbaar niet niks. Dat is waarom journalisten en vriendinnen Patriecia Kolthof en Lidian Boelens besloten een podcast over de illustere leeftijd te maken. Kolthof was vrijdag te gast in Talk of the Town.

Boelens en Kolthof uit Groningen zijn 29 jaar. Daarmee komt de 30 wel heel dichtbij en dat vinden de twee eigenlijk best spannend. ,,Ik merkte dat toen ik 28 werd dat mensen niet zeiden: ‘o gefeliciteerd met je verjaardag’, maar ‘o je bent bijna 30.’ ”

Vreemd en vervelend, vindt Kolthof. ,,Ik merkte dat ik steeds meer tegen dertig worden op ging zien. Daar had ik het met mijn vriendin Lidian over, en zo ontstond het idee voor de podcast. Want als wij er last van hebben, dan hebben er wel meer mensen last van.”

'De jeugd ligt achter je'

In hun podcast Dertig Doen tellen de bijna-dertigers af naar hun verjaardagen én bespreken wat er nu zo erg is aan 30 worden. Want wat is er nou zo bijzonder aan de leeftijd? ,,Ik heb het gevoel dat als je dertig wordt of bent, dan moet je aan bepaalde dingen voldoen”, zegt Kolthof. ,,Je moet weten wat voor carrière je wilt, je moet misschien een partner hebben, je moet opeens nagaan denken of je kinderen wilt of niet.”

,,Met 30 ga je vooruit kijken naar 40”, zegt Bertus Jeronimus. Hij is universitair docent, persoonlijkheidsonderzoeker aan de Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en expert op het gebied van geluk.

Hij bevestigt dat Kolthof niet de enige is die last heeft van een kleine dertigerscrisis: ,,De jeugd ligt achter je, voor je gevoel. En dan moet het volwassen leven vormgegeven worden.”

Gewoon, een rondje om de zon

,,Het zijn allemaal van die volwassen dingen waarvan ik eigenlijk nog steeds geen idee heb of ik daar wel klaar voor ben”, aldus Kolthof. ,,En ik weet ook niet wat het betekent als ik dat nog niet weet. Of ik dan meteen een falende dertiger ben.”

,,Het is eigenlijk onvermijdelijk,” zegt Jeronimus. ,,Je bereikt een punt in je leven waarin je het gevoel krijgt dat de klok tikt.” Zo’n crisis op je dertigste is dus eigenlijk niet heel vreemd, maar: ,,Uiteindelijk is het gewoon een rondje om de zon, niet heel anders dan het vorige rondje,” zegt Jeronimus.

De bijna-dertigers van Dertig Doen denken dat de podcast misschien wat zaken rondom 30 worden opheldert: ,,Ik hoop dat we er aan het eind achter komen dat dertig worden helemaal niet zo’n ding is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Talk of the town
Video
menu