Bijna geen monument in Groningen zonder schade

Foto Archief DvhN/ANP ANP

Bijna geen monument in het hart van het aardbevingsgebied in Groningen is nog onbeschadigd. De cijfers over 2015 van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vertonen een zorgwekkend beeld.

Eigenaren van 86 van de 97 rijksmonumenten in de gemeente Loppersum hebben schade gemeld bij de NAM. In Slochteren gaat het om 41 van de 45 rijksmonumenten.

In Bedum en Ten Boer zijn respectievelijk 85 en 82 procent van alle rijksmonumenten beschadigd. In de stad Groningen gaat het om 153 van de 577 monumenten.

Zorgen

Erfgoedorganisaties maken zich veel zorgen. „Ik schrik hiervan”, zegt Corrie Boer van Libau, het erfgoedsteunpunt van de provincie. Ook kunsthistoricus Kees van der Ploeg van de Rijksuniversiteit Groningen is somber. „Dit komt niet goed.”

Groningers moeten nadenken over de sloop van cultureel erfgoed, zegt Van der Ploeg. Het zal namelijk niet lukken om alles te behouden, vreest hij. „En door niet te kiezen, laten we aan het toeval over welke monumenten zullen overleven.”

Erfgoedclubs als Libau en Het Groninger Landschap beginnen dit eveneens onder ogen te zien. „Het liefst bewaren we alles”, zegt Boer. „Maar het is de vraag of dat altijd lukt.”

Hugo Dokter van Het Groninger Landschap vindt het nog te vroeg voor een ruïnebeleid. „Maar dat gaat een keer veranderen.”

'We moeten durven kiezen'

„Het is heel pijnlijk maar die kant gaat het wel op”, zegt RCE-woordvoerder Dolf Muller. „Alles bewaren, zegt ons hart. Maar wie gaat dat betalen? De overheid? Extra potjes met geld zijn er niet.”

Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen, verwacht eveneens dat er karakteristieke panden zullen verdwijnen. „We moeten durven kiezen”, zegt hij.

‘Veel achterstallig onderhoud’

Volgens de NAM, die tot eind 2015 voor 422 rijksmonumenten een schadevergoeding uitkeerde, komt lang niet alle schade door de gaswinning. Er is sprake van veel achterstallig onderhoud, zegt NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar.

Kunsthistoricus Van der Ploeg spreekt dit tegen. „Er is de afgelopen dertig jaar juist volop in het Groninger erfgoed geïnvesteerd.”

Volgens het RCE wordt 90 procent van de Nederlandse rijksmonumenten goed onderhouden en is er geen aanleiding om te denken dat dat voor Groningen anders is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
Het Verdwenen Groningen
menu