Bijna helft inwoners (18+) provincie Groningen moet nog keuze invullen in Donorregister. Ministerie verstuurt 236.700 brieven

Het Donorregister. Foto: ANP

236.700 mensen in de provincie Groningen krijgen tussen begin en half maart een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij worden er in deze brief aan herinnerd dat ze nog een keuze moeten invullen in het Donorregister. Inwoners van de gemeente Westerkwartier hebben volgende week de primeur.

De nieuwe donorwet, die op 1 juli van kracht werd, vraagt van alle mensen vanaf 18 jaar om een keuze te maken over orgaandonatie. 236.700 Groningers die nog geen keuze hebben ingevuld, krijgen een brief van het ministerie van VWS. Bij deze brief zit een formulier waarop ze hun keuze kunnen invullen.

Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze heeft ingevuld, krijgt een tweede brief. Wie dat nog steeds geen actie onderneemt, komt met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister .

Dat betekent dat hun organen en weefsels na overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Ook hierover wordt een bevestigingsbrief verstuurd.

53,7 procent geeft toestemming voor orgaandonatie

Op 1 januari van dit jaar had iets meer dan de helft (51,5 procent) van de volwassen Groningers zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie ingevuld in het Donorregister. Meer dan de helft van hen (53,7 procent) geeft toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 36,7 procent wil geen orgaandonor worden en 9,6 procent laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu