Bijna de helft van mensen tussen 18 en 25 jaar kan niet rondkomen. Hoe vergaat het jongeren in Groningen? 'Op gezelligheid wil ik niet bezuinigen'

Bijna helft van jongeren financieel ongezond. Foto ter illustratie: Austin Distel|Unsplash
Dat zeg de afgestudeerde Michiel (22). Hij staat op het Harmonieplein in Groningen, om hem heen haasten studenten zich naar de les. Michiel reageert op de resultaten van het jaarlijks terugkerende onderzoek van Deloitte in samenwerking met het Nibud en de Universiteit Leiden naar de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens. Dat toont aan dat jongeren van 18 tot 25 jaar financieel ongezond zijn. Zij kunnen niet rondkomen van hun inkomen.
Duurder leven
Voor iedereen is het leven duurder geworden. Maar studenten met hun toch al kleine beurs en weinig tijd voor een bijbaan, zijn extra hard geraakt. Toch is het juist deze groep die zich het minst aanpast. Maar jongeren vertellen dat ze al erg bewust leefden.
Een oplossing zou zijn om (meer) te werken. Louise (19) uit Frankrijk wil graag een bijbaan om geld te sparen. Maar het vinden van een baan gaat moeizaam omdat ze geen Nederlands spreekt. Ze studeert net een paar maanden in Groningen en komt net rondkomen van haar Erasmusbeurs.
Daarom proberen jongeren op andere manieren de eindjes aan elkaar te knopen. De Australische Patricia (20) krijgt maandelijks een bedrag van haar ouders. Dat is niet genoeg, ze moet haar creditcard gebruiken voor de laatste dagen van de maand.
Spaarrekening jongeren
De verklaring van de financiële ongezondheid ligt volgens het onderzoek bij de focus van jongeren op de korte termijn. Het is lastig om met de uitgaven van de toekomst bezig te zijn. Jongeren kopen liever nu spullen, dan sparen voor onvoorziene omstandigheden.
Jongeren in Groningen geven aan dat er simpelweg geen geld is om te sparen. Steven (24) legt uit: ,,Dan moet ik meer lenen. Ik probeer dat juist zo min mogelijk te doen. Ik koop nu minder kleding, maar op gezelligheid wil ik niet bezuinigen.”
45 procent ongezond en 34 procent kwetsbaar
Bovendien is ook nog 34 procent financieel kwetsbaar. Dat betekent dat zij net kunnen rondkomen van hun inkomen, maar geen spaargeld hebben voor onverwachte uitgaven. Het in kaart brengen van toekomstige financiën biedt soelaas.
Dat doet Dorien (20), in combinatie met een bedrag dat ze overmaakt naar haar spaarrekening: ,,De dure broek moet nog even wachten, want deze maand heb ik een tripje gepland.”
Tore (22) maakt maandelijks een overzicht van zijn inkomsten en uitgaven, maar veel last van het duurdere leven heeft hij niet. Hij woont bij zijn ouders.
Ook de groep van 25-34 jarigen is een groot aandeel financieel ongezond (38 procent) of financieel kwetsbaar (31 procent). Sharon (32) verandert haar gedrag ondanks de hoge prijzen ook niet. ,,Ik let al erg op mijn uitgaven. Ik kijk al vooruit, door kleding te kopen die mijn kinderen over een halfjaar passen.”
Michiel maakt zich geen zorgen over zijn financiële situatie: ,,Ik begin met sparen, zodra ik een baan en een stabiel inkomen heb.”