Bijna kerstvakantie en nog steeds geen kamer. Honderd buitenlandse studenten in Groningen verblijven in noodopvang (en die moet vanaf volgend jaar een stuk beter)

Geen inderhaast opgetuigde slaapzalen meer, laat staan tenten: Groningen wil de opvang voor kamerloze studenten naar een hoger niveau tillen. Maar de Rijksuniversiteit heeft ook werk aan de winkel, vindt de gemeenteraad: de ongebreidelde groei moet stoppen.

Buitenlandse studenten in de noodopvang van The Village. Hier slapen ze met zijn allen op een slaapzaal.

Buitenlandse studenten in de noodopvang van The Village. Hier slapen ze met zijn allen op een slaapzaal. Foto: Jan Willem van Vliet.

Het lastige is dat de universiteit daar nu nauwelijks instrumenten voor heeft, legde RUG-bestuurder Hans Biemans woensdagochtend aan de raad uit. ,,Studenten uit de Europese Unie kunnen wij niet weigeren of naar andere opleidingen verwijzen. We zijn erg populair bij Europese studenten, helemaal sinds Brexit.’’ Die heeft studeren in het Verenigd Koninkrijk moeilijker gemaakt, en Nederland wordt veel gekozen als alternatief: het onderwijs staat goed aangeschreven én is vaak in het Engels te volgen.

Nieuws

menu