Bijna vijfhonderd panden in Oldambt staan op versterkingslijst; vooral in Nieuwolda, Midwolda en Oostwold

Wethouder Laura Broekhuizen (links) van de gemeente Oldambt houdt zich bezig met de aardbevingsproblematiek in haar gemeente Foto: Harry Tielman

In de gemeente Oldambt zijn nog eens tweehonderd woningen toegevoegd aan de lijst van 285 panden, waarvan wordt gedacht dat ze versterkt moeten worden.

85 huurwoningen van Groninger Huis op lijst van versterken

In het dorp Nieuwolda moeten inmiddels 221 panden beoordeeld worden, gevolgd door Midwolda met 74 en Oostwold 68. Het zijn de dorpen aan de noordrand van Oldambt. Liefst 85 huurwoningen van woningstichting Groninger Huis staan ook op de lijst van te beoordelen panden. Deze huurwoningen staan in Nieuwolda, Oostwold en Midwolda. Oldambt en Groninger Huis trekken samen op wat betreft het plan van aanpak.

Pas over enkele maanden wordt van in de zomer van 2019 beoordeelde panden duidelijk of deze daadwerkelijk versterkt moeten worden. ,,Door capaciteitsproblemen en de coronacrisis loopt het plan van aanpak vrijwel zeker vertraging op”, meent wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt. Zes panden hebben inmiddels de status van hoog risico gekregen.

Beoordeling loopt vertraging op

Ondanks de forse toename van het aantal te beoordelen panden spreekt Broekhuizen nog niet van een zorgelijke ontwikkeling. ,,Pas als we de adviezen onder ogen hebben kunnen we iets meer zeggen over de aard en omvang van de versterkingsopgave. Het is alleen jammer dat de beoordeling vertraging oploopt. Iedereen wil zo snel mogelijk weten wat er eventueel moet gebeuren en wanneer.” Het is aannemelijk dat de uitvoering van het plan van aanpak nog jaren in beslag neemt.

Zo af en toe kloppen bij de gemeente Oldambt mensen aan die menen dat ze dermate zijn gedupeerd vanwege aardbevingsschade dat ze als schrijnend geval aangemerkt moeten worden. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema heeft vanuit haar functie de bevoegdheid om in te grijpen en heeft dat de achterliggende periode zes keer gedaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu