Bijpassen en nieuw OZG-businessplan maken, oppert hoogleraar gezondheidseconomie

Dat het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda bijna twee jaar na de officiële opening al in financiële problemen verkeert, noemt Erik Buskens eufemistisch ‘redelijk snel’.

Om er financieel weer bovenop te komen, krijgt het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda meer tijd voor de aflossing van zijn lening bij de provincie Groningen.

Om er financieel weer bovenop te komen, krijgt het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda meer tijd voor de aflossing van zijn lening bij de provincie Groningen. Foto: OZG

De hoogleraar gezondheidseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) kent het OZG dossier niet, maar denkt dat de leiding van het ziekenhuis als de wiedeweerga onderzoekt of de prognoses gehaald zijn. ,,Want, de omzet is blijkbaar niet gehaald. Waar ligt dat aan? Is de behoefte er niet? Gaan patiënten liever naar andere ziekenhuizen, zoals Martini of Assen? Nogmaals ik ken de ins en outs niet, maar je kunt wel allerlei vragen stellen.”

Het verdienmodel klopt niet

Voor Buskens is helder dat er sprake is geweest van een misrekening. ,,Want, het verdienmodel klopt niet. Anders verlies je geen miljoenen euro’s en moet je fors bezuinigen.” De hoogleraar is ervan overtuigd dat de investeerders, UMCG, provincie Groningen, ABN en Siemens Bank het ziekenhuis, niet snel zullen laten vallen. ,,Ze moeten hun verlies nemen, bijpassen en op basis van een reddingsplan voor de korte en (middel)lange termijn de zorg in de regio veilig stellen. Daar moet ook de verzekeraar aan meedoen, want er is gewoon een zorgplicht.”

Hij kijkt wat dat betreft vooral met interesse naar de rol van Siemens. Enerzijds omdat het concern via de Siemens Bank financieel risico lopend is, maar anderzijds ook apparatuur levert. Buskens noemt het een uniek experiment in de zorgwereld. ,,Siemens is natuurlijk aan het verkennen hoe zoiets loopt. Veelal is het de overheid die garant staat voor de bakstenen (ziekenhuis, red). Nu neemt Siemens een deel voor zijn rekening.”

Verkeerde inschatting, miscalculatie?

Buskens kan zich ook voorstellen dat in relatief korte tijd de zorgbehoefte in de regio is veranderd. ,,Worden er bijvoorbeeld zoveel heupoperaties uitgevoerd als gedacht? Misschien zijn de verwachtingen te optimistisch geweest of zijn verkeerde inschattingen gemaakt. Dan heb je het dus ook over miscalculatie. En klopt dat, dan is het ziekenhuis te groot gebouwd.”

Is dat daadwerkelijk het geval dan moet de OZG heel snel een nieuwe businessplan ontwikkelen, oppert Buskens. ,,Stel dat er bijvoorbeeld veel vraag is naar tijdelijke zorg, ouderen die nog niet in aanmerking komen voor een verpleeghuis, maar toch hulp nodig hebben. Misschien dat een ziekenhuis daarin kan voorzien door zo’n afdeling op te tuigen.”

Buskens beseft dat er veel puzzelstukjes zijn die tezamen moeten leiden tot het rendabel maken van een ziekenhuis. Uiteraard moet ook de tering naar de nering worden gezet, maar Buskens waarschuwt om niet te vlot afscheid te nemen van personeel. ,,Dat is in het Noorden een schaars goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu