Bijpassen en nieuw OZG-businessplan maken, oppert hoogleraar gezondheidseconomie

Dat het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda bijna twee jaar na de officiële opening al in financiële problemen verkeert, noemt Erik Buskens eufemistisch ‘redelijk snel’.

Om er financieel weer bovenop te komen, krijgt het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda meer tijd voor de aflossing van zijn lening bij de provincie Groningen.

Om er financieel weer bovenop te komen, krijgt het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda meer tijd voor de aflossing van zijn lening bij de provincie Groningen. Foto: OZG

De hoogleraar gezondheidseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) kent het OZG dossier niet, maar denkt dat de leiding van het ziekenhuis als de wiedeweerga onderzoekt of de prognoses gehaald zijn. ,,Want, de omzet is blijkbaar niet gehaald. Waar ligt dat aan? Is de behoefte er niet? Gaan patiënten liever naar andere ziekenhuizen, zoals Martini of Assen? Nogmaals ik ken de ins en outs niet, maar je kunt wel allerlei vragen stellen.”

Het verdienmodel klopt niet

Voor Buskens is helder dat er sprake is geweest van een misrekening. ,,Want, het verdienmodel klopt niet. Anders verlies je geen miljoenen euro’s en moet je fors bezuinigen.” De hoogleraar is ervan overtuigd dat de investeerders, UMCG, provincie Groningen, ABN en Siemens Bank het ziekenhuis, niet snel zullen laten vallen. ,,Ze moeten hun verlies nemen, bijpassen en op basis van een reddingsplan voor de korte en (middel)lange termijn de zorg in de regio veilig stellen. Daar moet ook de verzekeraar aan meedoen, want er is gewoon een zorgplicht.”