Bijzondere stembureaus in verzorgingshuizen bij herindelingsverkiezingen Eemsdelta

Het coronavirus zorgt ervoor dat stemmen komende verkiezingen anders zal gaan dan voorheen. Foto: Archief ANP

In de verzorgingshuizen Damsterheerd en Paasweide in Appingedam, Vliethoven, BetingeStaete en Van Julsingha in Delfzijl, en Wiemersheerd in Loppersum mogen bij de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta bijzondere stembureaus worden ingezet.

Dit is mogelijk omdat de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd met de Tijdelijk wet verkiezingen .

Dinsdagavond werd duidelijk dat de voor woensdag 18 november geprogrammeerde verkiezingen ‘gewoon’ doorgaan. De burgemeesters van Appingedam, Delfzijl en Loppersum, de gemeenten die 1 januari 2021 samen verder gaan als de nieuwe gemeente Eemsdelta, werden hierover geïnformeerd door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bijzondere stembureaus voor bewonersverzorgingshuizen

De Tijdelijk wet verkiezingen maakt het mogelijk dat voor deze verkiezingen bijzondere stembureaus ingezet mogen worden. Deze stembureaus uitsluitend geopend voor bewoners en personeelsleden die op dat moment aanwezig zijn in de betreffende verzorgingshuizen. Hiermee wordt voorkomen dat de (kwetsbare) doelgroep naar buiten moet om te stemmen.

De stembureaus zijn slechts drie uur geopend. Ze worden in dat tijdvak bemenst door een voorzitter en drie stembureauleden.

Twee volmachten tijdens herindelingsverkiezingen

Hoewel de Tijdelijk wet verkiezingen het ook mogelijk maakt om drie in plaats van twee machtigingen te doen, is dit tijdens de herindelingsverkiezingen in de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum nog niet mogelijk. Stemgerechtigden mogen derhalve voor maximaal twee anderen stemmen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu