Bijzondere zaterdagspecial: Het nieuws door de ogen van jongeren

Floor Zwerver (14) interviewt burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam. Foto: Duncan Wijting

Dertien jongeren grepen deze week de macht over de Groningse redactie van Dagblad van het Noorden. Hoofdredacteur Erik Wijnholds legt uit waarom hij hen die kans gaf.

Welke toekomst is er voor Groningen? In Westerwijtwerd hing deze week de vlag halfstok na de zoveelste aardbeving.

Met een schaal van 3.4 op de schaal van Richter is het een van de zwaarste die Groningen tot nu heeft getroffen, en mensen in de wijde omtrek werden door de schuddende aarde uit hun bed getrild.

Zoveel meer

Tegelijkertijd is Groningen zoveel meer dan bevingen. Een provincie met een ongekend historisch erfgoed, prachtige natuur, de jongste stad van Nederland en met de ambitie om voorop te lopen bij de overgang naar duurzame energie.

In Groningen wonen nu 120.000 jongeren onder de 20 jaar. Hoe willen zij dat hun provincie er in de toekomst uitziet? Hoe blijft Groningen aantrekkelijk om er te wonen en te werken? Wat vinden zij belangrijk?

Bekijk hieronder de TedTalk van kindercorrespondent Tako Rietveld over nieuws en jongeren. Rietveld komt zaterdag ook uitgebreid aan het woord in het jongerenkatern. (Lees verder onder de video)

Jongerentop

Tijdens de Jongerentop op 7 juni in Appingedam komen duizend jongeren bij elkaar om over de toekomst van Groningen te praten. Want er wordt heel veel óver jongeren gepraat, maar ze komen lang niet altijd zelf aan het woord.

Behalve workshops en debatten zijn er optredens, onder meer van rapper Kalvijn. (lees verder onder de video)

Duurzaamheid

De jongerentop is voor Dagblad van het Noorden aanleiding om in een speciaal Gronings katern jongeren en hun toekomst centraal te stellen. Een dertienkoppige jongerenredactie ging voor ons op pad.

Wat zijn voor hen de onderwerpen? Waar moet het over gaan? Nou, duurzaamheid in ieder geval. Dat staat voor de jongeren op één: weg met het plastic, weg met de dieselauto’s, kom maar op met de futuristische, ‘groene’ auto’s.

Schoonheid en een gemis

Een ander thema dat terugkomt, is schoonheid. Mooie natuur, mooie gebouwen. Jongeren willen dat daar ruimte voor is en blijft in Groningen.

Zijn ze tevreden en zien ze de toekomst met vertrouwen tegemoet? Jazeker, maar ze missen ook wat: winkels, sportverenigingen, en er mag nog best meer natuur bij.

De resultaten van de jongerenredactie lees je morgenochtend op www.dvhn.nl en op maar liefst 16 pagina's in de krant.

Nieuws

menu