Bikers geweerd uit horeca Appingedam

In de horeca in Appingedam geldt voortaan een full colourverbod: bikers in motorclubkleding zijn niet meer welkom.

Primeur

Appingedam heeft daarmee de primeur in Noord-Nederland. De gemeente, horeca-ondernemers en de politie willen met deze verstrekkende maatregel de rust en gezelligheid terugbrengen in de binnenstad. Zij worstelen al langer met de aanwezigheid van leden van zogenaamde outlaw motorgangs , die zich niet conformeren aan wetgeving.

Een mishandeling door een clublid van Satudarah in café De Doofpot zaterdag is de directe aanleiding. Het antwoord van gemeente en horeca-ondernemers is pittig antwoord, geeft burgemeester Rika Pot toe. ,,Wat hier is gebeurd afgelopen weekend is ook pittig. Daar zetten we iets tegenover. Wij willen geen platform zijn voor motorclubs.’’

Camera’s

Naast het colourverbod in de zaken komen buiten in het uitgaansgebied rond de Nicolaïkerk en de Wijkstraat camera’s te hangen. ,,We willen ook de veiligheid van de openbare ruimte waarborgen. Cameratoezicht kan daarbij helpen’’, aldus Pot.

Ook de oude maatregel van een lokaal horecaverbod wordt nieuw leven ingeblazen: personen met ongewenst gedrag krijgen een tijdelijk toegangsverbod. Zo’n ontzegging geldt in een keer voor alle horecagelegenheden. ,,Iedereen blijft welkom, maar wel onder onze voorwaarden.’’

Beproefd middel

Het colourverbod wordt opgenomen in het Horecaconvenant van de gemeente en horecazaken en krijgt daarmee rechtskracht. Ondernemers en de politie kunnen voortaan optreden tegen bikers die wel in vol ornaat een uitgaansgelegenheid binnen willen. Het is een beproefd middel gebleken in grote steden als Tilburg en Zwolle.

De vertegenwoordigers van de horeca zijn volgens de burgemeester eensgezind over de afgesproken maatregelen. ,,We hebben er allemaal baat bij. We willen de goede sfeer terug in onze stad. Iedereen moet hier gezellig kunnen uitgaan en zich vooral ook veilig voelen’’, aldus Pot.

Nieuws

Meest gelezen

menu