Binnenstadsbomen bij A-toren Groningen mogen (nog) niet weg

Der Aa-kerk in de binnenstad van Groningen. Foto: Archief DvhN

De voorzieningenrechter in Groningen heeft de gemeente woensdag verboden om vijf van de elf bomen bij de toren van de Der Aa-kerk in de binnenstad te kappen. Volgens de plannen zou de zaag er donderdagmorgen in.

Dat mag nu niet meer, in afwachting van de afwikkeling van het beroep door de Stichting Bomenridders Groningen. Die probeert de kap met een rechtszaak te voorkomen. Volgens de voorzieningenrechter is niet uitgesloten dat de rechtbank de vergunning vernietigt. Om te voorkomen dat de bomen in afwachting van die rechtszaak verdwijnen, is de kapvergunning geschorst.

Dat betekent dat de bomen er nog wel even blijven staan. Er is nog geen datum voor de rechtszaak en door de hoge temperatuur begint het broedseizoen (waarin bomenkap is verboden) vroeg.

Smeekbede aan politiek: Laat ze nog even staan

Leden van de stichting probeerden de gemeente deze week met man en macht alsnog zo ver te krijgen om vrijwillig af te zien van de plannen. In elk geval voorlopig. Ze willen voor de bomen net zo’n compromis als met bewoners van de singels is gemaakt voor de bomen daar: alleen kappen als ze echt ziek zijn.

De mensen die de bomen willen behouden, hoopten dat het nieuwe ‘groenere’ college van B en W in zou grijpen, maar dat gebeurde niet.

Motie oppositie in de raad

Tijdens de gemeenteraadsvergadering vonden zes oppositiepartijen (100% Groningen, CDA, Partij voor de Dieren, PVV, SP en Stad en Ommeland) woensdagavond dat de gemeente nu maar iets anders moet bedenken. 

Coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie stemden met de VVD en Student en Stad de motie van de oppositie weg op aanraden van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).

Volgens hem zegt de uitspraak van de voorzieningenrechter inhoudelijk niets over het plan en moet het college een eenmaal genomen raadsbesluit uitvoeren. Volgens hem moeten oppositiepartijen met meer dan een motie komen (een serieus alternatief) om terug te komen op het oorspronkelijke besluit.

Met zitjes aantrekkelijker maken

GroenLinks, D66 en PvdA zaten ook al in het vorige college (met VVD, die werd ingeruild voor de ChristenUnie). Dat wil de bomen kwijt om het A-kerkhof met zitjes aantrekkelijker te maken voor binnenstadbezoekers. De locatie zou met bomen niet attractief genoeg zijn, want te donker blijven. Even verderop zouden nieuwe bomen komen.

Gebrek aan alternatieven voor pleintje

Volgens advocaat Peter Mendelts van de stichting Bomenridders sluit de voorzieningenrechter niet uit dat de stichting gelijk krijgt wegens gebrek aan alternatieven voor de inrichting. ,,De gemeente had beter moet onderzoeken of er wat moois van het pleintje te maken valt zonder de bomen te kappen’’, aldus Mendelts. Hij is heel blij met de uitspraak. ,,Procedures tegen overheid zijn vaak lastig te winnen omdat rechters marginaal toetsen, ze willen een beetje op afstand van de politieke besluitvorming blijven.’’

Erfpachtcontract met kerkbestuur speelde geen rol

Het ontbreken van schriftelijke toestemming van het kerkbestuur voor de bomenkap, speelde voor de rechter geen rol. Volgens Bomenridders is schriftelijke toestemming vereist omdat de grond eigendom van de kerk is. De gemeente zegt dat zij op grond van een historische erfpachtregeling, die volgend jaar afloopt, geen schriftelijke toestemming nodig heeft. Volgens de rechter is het aan het kerkbestuur, en niet aan de Bomenridders, om bezwaar te maken tegen de gang van zaken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu