Biodiversiteit op de stoep | Het beeld van Groningen

Meneer Klein heeft een prachtig minituintje van anderhalve trottoirtegel met veel biodiversiteit. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven
Eind maart is het al te merken: de dagen lengen, het weer wordt beter en de vogeltjes fluiten. De lente is in aantocht! Het is een luxe om dan een tuin te bezitten. Genieten van het buitengebeuren kan dan op privégrond.
In de binnenstad wordt dat moeilijk. Er leven veel mensen per vierkante kilometer en dat beperkt de tuinmogelijkheden. In het voorjaar van 1975 heeft meneer Klein, bewoner van de Zwanestraat in Groningen, daar iets op bedacht. Hij ontdekte dat er wat onkruid groeide uit het trapje van zijn voorportaal. Zijn eerste impuls was wellicht een flinke snoeibeurt, maar hij hield zich in en liet de natuur haar gang gaan.
Dat werpt nu zijn vruchten af. Meneer Klein heeft een prachtig minituintje van anderhalve trottoirtegel met veel biodiversiteit. Er groeien een akelei, een Oost-Indisch kersje en een paar viooltjes.
Zo ontstaat een win-winsituatie. De gemeente is blij, want het past binnen de groene ambities van de plantsoenendienst, en meneer Klein is de trotse eigenaar van een tuin, middenin de binnenstad! Het voorjaar kan niet meer stuk.
Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl